23/10/17

Книжковий урожай осені

В середині жовтня є свято Кузьми і Дем'яна. У народі так і казали: «Кузьминки - про осінь поминки». А в хатах запасалися роботою на довгі зимові вечори - готували вовну, ставили ткацькі верстати. Жінки готувалися прясти і ткати, щоб весну та зимові свята зустріти в нових святкових сорочках і сукнях. Дівчата в цей день змагалися між собою у приготуванні страв на вечірні посиденьки.
До філії №40 з своїми гостинцями завітали читачи 17 школ 3-В класу, де класним керівником є Желнова Зінаїда Михайлівна.
Бібліотекар молодшого відділу Наталія Олегівна Чеботова підготувала осінню експозицію “Книжковий кошик”, з якої діти дізналися багато цікавого. Наприклад, cтародавні греки навчилися обробляти яблуні більше 4000 років тому. Багато легенд і міфів створено у різних народів про яблуню та ії плоди, а дні збору врожаю перетворилися в свята. У стародавній Еладі, наприклад, яблуко вважалося символом любові і присвячувалося богині краси Афродіті. Стародавні германці вважали, що ці дерева користуються заступництвом всіх богів і навіть блискавки їх не чіпають, вони оточували свої житла яблуневими садами.
Врешті решт, саме яблука стали символом всіх плодів. Люди вірили в їх магічні властивості. Не випадково в деяких державах поряд зі скіпетром і короною зображення яблука було емблемою монархічної влади.
Овочі, фрукти, горіхи стали у пригоді для ігор та конкурсів, Читачі змагались у конкурсах “Яблуневі фанти”, “ Гарний господар”, “Сліпак на городі”,”Горіхові перегони”, співали пісні, розповідали вірші. Усі присутні були в захваті від перегляду вистави ”Ходить гарбуз по городу”. Які посиденьки без смаколиків та чаю? По закінченню свята діти пішли до школи у піднесенному настрої.
 
  


Немає коментарів:

Дописати коментар