17/10/17

Вітрина кулінарних забаганок «Смаколики на всі смаки: до міжнародного дня кухаря»

Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято. Професія кухаря розвивалася разом з цивілізацією,перші страви виглядали як обпалені на відкритому вогні напівсирі шматки м'яса або риби.
Середньовічна Європа високо цінувала своїх кухарів. У Франції кухарями вищих рангів ставали лише знатні люди. У Німеччині з 1291 року шеф-кухар був однією з чотирьох найважливіших фігур при королівському дворі.
В Україні приготування їжі довгій час було справою суто сімейною. Відала їм, зазвичай, найстарша за віком жінка в княжій сім'ї. Професійні кухарі вперше з'явилися при дворах, а потім вже в монастирських трапезних. Приготування їжі виділилося в окрему спеціальність тільки в XI столітті, хоча згадка про кухарів-професіоналів зустрічається в літописах вже в Х столітті. Українці — спрадавна хліборобський народ, відтак і їх традиційна культура ґрунтується на шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася і у національному меню, яке у всіх районах України в основному складалося з хлібних страв і борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, сочники, млинчики, і обрядові - коровай, лежень, паска, гуски, шишки.Також кухня українців багата великим розмаїттям овочевих страв. Це — капусняк і голубці, квашена капуста і солоні огірки, і гарбузова каша,а борщу можна нарахувати аж до 30 видів!
Приготування їжі — унікальний процес. Рецепт — це лише загальна схема приготування страви. Баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно робити ті чи інші дії з продуктами і спеціями, — це ціла симфонія. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично неможливо, завжди потрібна порада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий досвід і практика приготування їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.
«Смачні» історії слухали в цей день дошкільнята старшої групи дитсадка №162. Бібліотекарі філії №9 розповіли багато цікавого допитливим малюкам, хлопчики та дівчатка назвали свої улюблені страви. Найперший і найулюбленіший кухар у дітвори - це матуся! Спритні та умілі «поварята» допомагають своїм мамам на кухні: і овочі можуть помити, і кремом солодким тортик намастити, і бутерброд зробити собі і мамі з татом! Не забули маленькі ласунчики і про кухарів у дитсадочку – адже скільки смачної і корисної їжі готують вони кожен день! Подякували їм і пообіцяли завжди їсти з апетитом.
В літературі на тему кулінарії ми знайшли багато віршиків, загадок, які пролунали сьогодні. Дошкільнята прослухали казку братів Грімм про незвичайну «мультиварку» - «Горщик каші».
А що смачненького сьогодні приготуєте ви?
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар