21/02/24

Рідна мова, дружи зі мною!

Мова - втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за присутність мови, за багатство мови...

М. Рильський

 

Двадцять першого лютого світ відзначає День рідної мови. У 1999 році на Генеральній Конференції ЮНЕСКО було проголошено Міжнародний день рідної мови, якій вперше відзначили 21 лютого 2000 року в Парижі.

Без своєї мови немає народу. Мова - найбільший скарб, одне з багатьох див створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію. Люди повинні знати мову, любити й цінувати її.

У цей день дитяча бібліотека 22 провела час спілкування "Рідна мова, дружи зі мною" в Одеському ліцею 82, з учнями 5-Б класу. Під час заходу бібліотекар старшого відділу Тетяна Тищук розповіла читачам про видатних українських майстрів слова таких як Іван Котляревський, Пантелеймон Куліш, Максим Рильський, Остап Вишня Тарас Шевченко, Леся Українка Григорій Сковорода. У їх творах - любов до народу, рідної мови, віра у щасливе майбутнє України та відродження української нації. Бібліотекар зачитувала цитати відомих письменників про мову, а також привела цікаві факти про неї.

Українська мова належить до старописемних мов - її писемна традиція налічує близько тисячоліття.

Сучасну українську мову започаткував Іван Котляревський, а основоположником став Тарас Шевченко, вони почали писати свої твори народною мовою на основі українських середньонаддніпрянських говірок. Офіційно вважається, що після видання "Енеїди" Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови.

Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце в світі за мелодійністю (після італійською) та третє за красою лексики (після французької та перської).

Перший офіційний Український правопис було затверджено 17 травня 1919 року на Загальних зборах Української академії наук.

Відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів.

Найбільше перекладів серед українських творів має "Заповіт" Тараса Шевченка - 147 мовами

До уваги читачів була представлена книга Н. Розлуцького "Українці у світі. 33 правдиві історії".

Учні зацікавилися українськими прислів'ями та приказками, які їм зачитали бібліотекарі, та з задоволенням позмагалися один з одним у читанні українських скоромовок.

В кінці заходу пролунала повітряна тривога і далі він проводився в укритті. Там бібліотекарі познайомили читачів з новими книгами сучасних українських письменників, якими нещодавно поповнився фонд бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар