15/02/24

Bi dating: «Серцю властиво кохати» (до Дня Святого Валентина)

День святого Валентина 14 лютого є неофіційним святом усіх закоханих, яке пройшло крізь століття, і сьогодні широко відзначається у всьому світі. Цей день, коли згадують ім’я святого, за популярністю може позмагатися хіба що з Днем Святого Миколая. У цей день бібліотекарі філії№40, Оксана Підіпригора та Юлія Руденко розповіли учням 7-В ліцею №17 історію цього незвичайного свята та зробили так звану «Валентинку». Діти на власний смак обирали колір та оздоблення святкової листівки.

У свято всіх закоханих у більшості людей думки зосереджені на романтиці, приємних дрібницях і подарунках. Але День Валентина — це не тільки милі червоні листівки у формі сердечок. Достеменна історія цього свята досі невідома, проте у більшості переказів та легенд його "винуватцем" називають ранньохристиянського мученика Валентина — єпископа з італійського міста Терні, який жив у III столітті. Згідно з цією версією, святкування Дня закоханих почалося в Римській імперії у 270 році до нашої ери, Під час ведення війни імператор Клавдій начебто не хотів, щоб солдати вступали в шлюб, бо вважав, що одруження робить їх слабкими та обтяжує сімейним побутом. Однак священнослужитель, на ім'я Валентин таємно вінчав закоханих. Коли правитель про це дізнався, єпископа схопили, піддали жорстким тортурам і згодом обезголовили за "антидержавницьку" діяльність. У ніч перед стратою, яка відбулася 14 лютого між 269 року, він написав дівчині, ймовірно, дочці тюремного наглядача, з якою подружився в ув’язненні, любовного листа у віршованій формі та підписав його: "Твій Валентин". Згодом такі листи отримали назву "валентинки".

За кількістю продажів валентинки стоять на другому місці за популярністю після різдвяних листівок. Хоча де сумна історія, але зараз це свято є символом кохання, та робить щасливими багатьох людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар