06/03/23

Слово Тарасове струнами б'ється. Ходить між людьми - з серця до серця!

 Свою Україну любіть,

Любіть її... Во врем'я люте,

В останню тяжкую мінуту

За неї Господа моліть.

Т. Шевченко

У цих словах незабутнього Кобзаря - весь зміст його нелегкого, але яскравого життя. Любити свою Україну, свій народ, всім своїм життям приносити користь людям - такий приклад залишив Тарас Шевченко всім наступним поколінням українців. В історичному розвитку України Тарас Шевченко - явище надзвичайне, і недаремно народ нарік його Кобзарем. Іван Франко писав: "Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, свіжі й вільні шляхи професорам та книжним ученим". Творчість Тараса Шевченка була багатогранною. Великий Кобзар був глибоким ліриком, творцем епічних поем, видатним драматургом та різнобічно обдарованим митцем.

Щороку, в березні, Україна відзначає дні, які в народі називають "шевченківськими". 9 і 10 березня - день народження і день смерті поета. А між ними - ціле людське життя. Недовге життя - лишень 47 років. Саме стільки було відміряно Шевченку долею. З них 24 роки - у кріпацькій неволі, 10 - на засланні, 13 років залишилося йому на вільну працю.

Напередодні "шевченківських днів' дитяча бібліотека 22 запропонувала читачам книжкову виставку "Сьогодні в центрі світу - ти, письменник!", яка присвячена різноманітним творам Тараса Григоровича та познайомила з цікавими фактами його біографії. Читайлики та їх батьки із задоволенням прийняли участь у вікторині 'Чи знаєте ви твори Великого Кобзаря?"

Багато є в світі прекрасних поетів, кожний народ має своїх співців. Але тільки Тарас Шевченко здобув таке всенародне визнання. Його поетично слово звучить у різних куточках світу - один лише "Заповіт" перекладено на 147 мов!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар