15/12/22

«Маловідомі факти з життя Івана Франка»

Іван Якович Франко - надзвичайно обдарована людина. Сучасники називали його "академією наук" та "університетом" в одній особі: український письменник, публіцист, філософ, економіст, політик,громадський діяч, мовознавець. Навчаючись у школі, діти можуть дізнатися про цікаві факти з його життя лише з додаткової літератури. З дев'ятикласниками НВК 90 провели літературні цікавинки "Маловідомі факти з життя Івана Франка".
Франко на сьогодні є єдиним українським письменником, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури, але передчасна смерть завадила цій історичній події.

Франко на сьогодні є єдиним українським письменником, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури, але передчасна смерть завадила цій історичній події.
За 40 років активного творчого життя він написав понад 6000 творів загальним обсягом понад 100 томів.
У творчий діяльності використовував близько 100 псевдонімів, найвідоміший і найпопулярніший - Мирон.
Мав колосальну пам'ять - знав 14 європейських мов, перекладав на українську в тому числі з давньої вавилонської,давньоарабської, давньогрецької, східних мов.
Франко відомий своїм інтересом до індійської культури, вивчав літературу, філософські твори, тексти. Переклав біблійну "Книгу буття" українською мовою.
Франко відомий своєю любов'ю до вишиванки, яку одягав і в будні, і в свята, тим самим ставши зачинателем нової моди - адже став першим українським інтелігентом, який поєднав сорочку з українським орнаментом із європейським костюмом-трійкою.
Став першим українським політиком, головою першої української політичної партії - "русько-української радикальної партії", підтримував український феміністичний рух.

Йому належить ініціатива ширшого вживання в Галичині назви "українці", замість "русини" - так традиційно називали себе корінні галичани. Звертаючись до галицької молоді, він призиває їх навчитися чути себе українцями - не галицьким, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів.
Шановні читачі, запрошуємо вас до Центральної міської дитячої бібліотеки, продовжити знайомство з творчістю Івана Франка, його коротким, але дуже насичений життям.
Наша адреса: Французький бульварі, 11-А.



Немає коментарів:

Дописати коментар