20/12/22

Коллаж головоломок: "Будь-яка загадка - всього лише нестача інформації: до Дня народження кросворду"

Сьогодні бібліотекар Олена Шойка пропонує переглянути буктрейлер і докладно дізнатися які види кроссвордів існують і чим вони відрізняються.

Творцем першого кросворда був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він уклав літери в клітини, розмістивши їх біля смужки і назвавши нову головоломку "cross-word puzzle". Автор відіслав свій кросворд із 32 слів у газету "Нью-Йорк уорлд", де його надрукували 21 грудня 1913 року. З того часу дату 21 грудня вважають Днем народження кросворду. До речі, розгадувати кросворди – цікаво та корисно. Кросворди популярні у багатьох цивілізованих країнах, їх обожнюють люди різного віку та будь-якої професії. Багато людей складають кросворди по всьому світу, та найвідомішими з них стали автори найбільших кросвордів:

· Дзвінко Янан – його кросворд складається з 8469 слів та сорока тисяч клітинок.

· Французі Жанна Луїза та Гі Брут, які створили кросворд на папері, завдовжки якого сягала п'ять метрів, а ширина – три метри. Складався він із 18000 слів та 50 тисяч клітинок.

· Бельгієць Роже Боукарт є одним із найкращих укладачів кроссвордів. Його кросворд став найбільшим кросвордом світу. Роже Боукарт присвятив цій справі майже 4 роки. 2734 сторінки вміщували в собі питання до 50 400 слів, а сам кросворд досягав чималих розмірів – завдовжки 31 метрів і 53 метри завширшки.

На сьогоднішній день світ кроссвордів надзвичайно різноманітний: класичний, скандинавський або сканворд, циклічний (циклокросворд), чайнворд або лінійний, угорський (філворд), англійський, американський, естонський та ключворд (кейворд, шифрокросворд).

Користь кроссвордів насамперед у тому, що вони розширюють кругозір і мотивують до отримання нових знань. Інтелектуальна розвага, доступна всім, позитивно впливає на роботу головного мозку. Лікарі настирливо рекомендують розгадувати кроссворди людям літнього віку для профілактики погіршення пам'яті, покращення мозкової діяльності, боротьби з дратівливістю. Молодим людям потрібно розгадувати кроссворди, щоб позбутися забудькуватості, натренувати логічне мислення, навчитися мислити асоціативно. Як навчитися розгадувати кроссворді швидко і без помилок? У цьому вам допоможуть словники, довідники та енциклопедії.

Немає коментарів:

Дописати коментар