19/12/22

"В український рідний край поспішає Миколай"

Народознавче онлайн-асорті "В український рідний край поспішає Миколай". Проведене для дітей п'ятого класу ЗОСШ №59.

Всі ми знаємо: щороку дев’ятнадцятого грудня відзначають свято Святого Миколая. Але мало хто знає, ким він був. Деякі взагалі вважають, що Святий Миколай — це і є Дід Мороз. Тож з’ясуємо, ким була ця людина насправді, та як правильно відсвяткувати день Миколи Чудотворця.

За історичними переказами Миколай народився десь між 270 та 286 роками нашої ери в місті Патарі на півострові Лікія, який є територією сучасної Туреччини. Хлопчик був єдиним сином Феофана та Нони — заможних і глибоко віруючих людей. Саме тому вони з перших днів ростили Миколая в релігійній атмосфері й похрестили його одразу після народження, що в ті часи було рідкістю.

Микола Чудотворець робив добро, не чекаючи за це подяки або слави. І тому його ще за життя називали «батьком сиріт, удів і бідних». Після смерті батьків він продав маєток і роздав гроші бідним, а сам став священиком. Своїми молитвами він зцілював хворих, сліпих і калік. Він також утихомирював море, бурю, гасив пожежі, охороняв від напастей.

За життя Миколай встиг зробити чимало добрих справ. Він визволяв полонених, рятував невинних від смертної кари, неодноразово допомагав бідним на суші та в морі. Завдяки цьому навколо Чудотворця з’явилася велика кількість легенд, і з часом Миколай став одним із найважливіших християнських святих. 

Завітавши до центральної дитячої бібліотеки, яка знаходиться за адресою Французький бульвар 11-А, ви зможете знайти у книжках більше національних особливостей українських свят, традицій, звичаїв. 

 
  
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар