21/12/22

Нерозгадані загадки семи чудес світу

Більше 2000 років тому письменники почали складати Сім чудес Стародавнього світу - списки дивовижних будівель і споруд, які вони бачили або про яких їм доводилося чути. Близько 120 року до н.е. грецький поет на ім'я Антіпар Сидонський описав сім таких місць. Усі їх можна було відшукати на невеликій території в східному Середземномор'ї - області, яку добре знали давньогрецькі письменники та небагато бували за її межами. Бути може, цей список був свого роду туристичним путівником.

Список чудес зберігся до наших днів і він відомий, як "Сім чудес старовини". У цей список входять:

ПІРАМІДА ХЕОПСА (ХУФУ) - найбільша з-поміж єгипетських пірамід, єдине з Семи чудес світу, яке збереглося до наших днів. Входить до трійки найвідоміших пірамід на плато Гіза - Хеопса, Хефрена і Мікерина.

ВИСЯЧІ САДИ СЕМІРАМІДИ - одне з античних семи чудес світу, що було, згідно зі стародавніми джерелами, розташоване у Вавилоні (сучасна Хілла). Назва пов'язана з легендарною царицею Семірамідою, для якої сади і були збудовані. Це єдине з чудес світу, точне розташування якого невідоме.

СТАТУЯ ЗЕВСА ОЛІМПІЙСЬКОГО - одне з античних Семи чудес світу. Давньогрецька статуя Зевса роботи Фідія, встановлена в центрі Храму Зевса в Олімпії на півострові Пелопоннес (Західна Греція).

ХРАМ АРТЕМІДИ В ЕФЕСІ АБО АРТЕМІСІОН - перший мармуровий давньогрецькій храм, що знаходився в Їхніх на егейському узбережжі Малої Азії, який був присвячений давній місцевій формі богині Артеміди. Протягом своєї історії храм двічі повністю перебудувався - в VIII ст. до н.е. (після руйнівного потопу) і в IV ст. до н.е. (після підпалу Геростратом). В остаточному вигляді набув слави одного з Семи чудес світу.

МАВЗОЛЕЙ У ГАЛІКАРНАСІ - храм-гробниця і надгробний пам'ятник царя Мавсола, споруджений між 353 і 350 роками до н.є. за наказом його дружини Артемісії ІІІ в Галікарнасі (сучасний Бодрум, Туреччина), одне з семи античних Чудес світу. Внаслідок землетрусів між ХІ та XV ст. Мавзолей зруйнувався, а його залишки були використані для місцевих будівництв.

КОЛОС РОДОСЬКИЙ - величезна статуя грецького бога Сонця Геліоса, споруджена між 292 та 280 роками до н.е. на вході до гавані острова Родом, Греція. Статуя вважалася одним із Семи Чудес Античного Світу: за час свого існування вона була найвищою статуєю світу, висотою близько 30 м. Колос зруйнувався у 226 році до н.е. внаслідок землетрусу.

АЛЕКСАНДРІЙСЬКИЦ МАЯК АБО ФАРОСТКИЙ МАЯК - одне з Семи чудес Стародавнього світу, що знаходилося на острові Фарос (сьогодні мис у межах міста Александрія в Єгипті). Завдяки своїй висоті й системи вогнів, маяк гарантував морякам безпечне плавання у Велику гавань Александрії. Упродовж всього існування маяк був третьою найвищою спорудою на Землі (після пірамід Хеопса та Хафри).

Кожне з "Семи чудес Стародавнього світу” окремо являє собою шедевр древньої архітектури і має повне право іменуватися дивом. Із цими дивами познайомила читачів дитяча бібліотека 22. А бібліотекар старшого відділу Тетяна Тищук звернула увагу слухачів на те, що наші далекі предки були блискучими майстрами, які створили прекрасні рукотворні дива.

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар