05/12/22

Літературна візитка: «Зустріч крізь століття» до 300 – річчя від дня народження Григорія Сковороди

5 грудня відбулося засідання факультативу «Юний українознавець» літературна візитка «Зустріч крізь століття» присвячене 300 – річчю від дня народження Григорія Сковороди (1722-1794).

У різні часи інтерес до Григорія Сковороди був різний. Його життєпис складали письменники, історики, філософи, а осібно від них із розрізнених переказів і легенд творила привабливий образ багатюща поетична уява народу.

Від покоління до покоління, із уст в уста, із книжки в книжку передаються оповіді про Григорія Сковороду.

В ньому вражає подиву гідна цілісність натури й громадська принциповість .

Григорій Сковорода посів у Переяславському колегіумі посаду викладача поетики. Єпископ – самодур вимагав пояснити, чому Сковорода викладає свій предмет по-новому.

Григорій Савич відповів, що про те можуть судити спеціалісти: «Одна справа – архієрейський посох, а інша-смичок», що значило: «Знай швець своє шевство, а в кравецтво не мішайся».

Це був виклик, якого не могла знести єпископська пика, - і Сковорода пішов геть з училища. До самої смерті жив мандрівним життям, дав рідкісний приклад гармонії слова і діла, науки та життя.

Він навчав, як жив, а жив, як навчав.

Бібліотекар Світлана Денисюк познайомила з творчістю Григорія Сковороди, провела літературну вікторину.

З літер викладали прізвища та ім’я славетного українця і його назви творів.

В кінці заходу завідувач Світлана Бекмурадова вручила Диплом переможця Обласного туру Всеукраїнського літературного конкурсу «Творчі канікули-2022» Мельнику Михайлу.

Немає коментарів:

Дописати коментар