21/12/22

Бібліотечне графіті: «Імперія кросвордів» (до дня народження кросвордів)

Щорічно 21 грудня світ відзначає День народження кросворду. Батьком цієї захоплюючої гри став газетяр з Нью-Йорку – англієць за походженням Артур Вінн.

На прохання видання “New York Word” у 1913 році він вигадав нову гру, яка мала б зацікавити якомога більше читачів найрізноманітніших професій, статусів та інтересів.

Містер Вінн застосував  у цьому завданні абсолютно новий підхід – склавши слова у вигляді смужок (з клітинок), які  перетиналися між собою доповнюючи одне одного, немов пазл – “cross-word puzzle”.

В наші дні світ кросвордів надзвичайно різноманітний: класичний, скандинавський або сканворд, циклічний (циклокросворд),чайнворд або лінійний, угорський (філворд), англійський, американський, естонський та ключворд (кейворд, шифрокросворд). Тож кожен може підібрати для себе найкращий варіант, щоб із задоволенням провести вечір, розгадуючи зашифровані слова самостійно або у веселій компанії, що робить цю гру ще більш захоплюючою.

Сьогодні у дитячій бібліотеці №40 читачі разом з бібліотекарем, Чеботовою Наталією, розгадували та складали кросворди. Було цікаво, весело та пізнавально.

При розкопках давньоримського поселення Корінум в 1868 році в Англії була знайдена плита з зображеним на ній малюнком, дуже схожим на кросворд. Знахідка датувалася III-IV століттями. Щось подібне було виявлено і на колоні в знаменитих Помпеях при розкопках 1936 року. Це творіння відносилося до 79 року нашої ери і вражало тим, що кросворд міг читатися однаково зліва направо, справа наліво, зверху вниз і знизу вгору.

Версії його виникнення на сьогоднішній день дуже суперечливі. Три країни — Великобританія, Сполучені Штати Америки та Південно-Африканська Республіка — оскаржують нині право називатися батьківщиною кросворду.

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар