30/11/21

Олекса Стороженко: Нариси життя і творчості (215 р. від дня народження О. Стороженка)

 Олекса Стороженко - відомий український письменник, етнограф, драматург.

Дитяча бібліотека 22 пропонує цікаві факти його творчої біографії.

Стороженко був чоловіком величезної фізичної сили, він згинав двогривени монети і міг тягти під гору 10 пудів, тобто 160 кг.

Коли йому минуло 18 років, він пішов на військову службу і майже 30 років перебував на неї. Нерідко переїздив із однієї місцевості в іншу, і мав змогу вивчити життя й побуту селянства, зустрічався з колишніми січовиками. Це матеріал став основою його творів.

Зустрічався з Миколою Гоголем. Ця зустріч запам'яталася йому на все життя.

Олекса Стороженко, беручи участь у війні з турками, відзначився в битві під Журжею у 1829 році. Одержав за хоробрість найвищу тодішню нагороду - орден св. Георгія.

Над своїм історико-романтичним твором "Марко Проклятий" О. Стороженко працював біля тридцяти років.

Вийшовши в відставку, останні роки провів на хуторі поблизу Берестя. Займався садівництвом, любив полювати й рибалити. Багато часу віддавав грі на віолончелі, малював і ліпив.

Літературна спадщина за обсягом невелика - 26 творів українською та 14 російською мовами. Деякі оповідання присвячені видатним українцям, вченим, письменникам, поетам і близьким людям: "Вуси" - П.О. Кулішу, "Сужена" - М.І. Костомарову, Чортова корчма" - А.А. Глушковському, "Кіндрат Бутенко - Швидкий" - П.П. Гулак- Артемівському.




Немає коментарів:

Дописати коментар