27/11/21

 «1933: "І чого ви ще живі?!"»

Саме таку назву має книга, яку упорядкувала Тетяна Боряк про трагічні сторінки історії українського народу 1932—1933 рр. Упорядниця на прикладі свідчень, зібраних у різних країнах і роках, показує читачеві картину тотального охоплення України вилученням будь-чого, що могло бути використане в їжу: від зерна, картоплі і кваснини до жмені квасолі й сушки. Вона показує як тодішня влада жорстоко позбавляла українців засобів існування, як шляхом штучно створеного масового голоду намагалася знищити нашу країну, нашу націю, зламати українців та нашу віру. Дуже важко й страшно усвідомлювати те, що було насправді, що відчули на собі наші прадіди, дідусі та бабусі. На щастя, нині ми не знаємо голоду, але пам’ятати про жахливі сторінки минулого, розповідати про них прийдешньому поколінню і більше не допустити геноциду свого народу – це наш обов’язок.

Тож пропонуємо до вашої уваги ще одну книгу, яка є у філіалі бібліотеки №4 — "Жовтий князь" вітчизняного письменника Василя Барки (Василь Констянтинович Очерет (1908 —2003)). Це вражаючий твір, що змальовує події в українському селі під час голодомору 1932—1933 рр. В основу роману покладено особисті спогади автора і спогади його земляка, який розповів про долю близької йому родини. Письменник протягом двадцяти п'яти років збирав спогади очевидців голодомору. І показав усьому світові жахливу правду про тогочасну тоталітарну систему, що нищила на своєму шляху все світле та гуманне. Письменник торкнувся багатьох болючих проблем української нації та поневоленої України. До речі, жовтий колір — це уособлення диявольської сили, що опанувала Україною і перетворила її на царство смерті, а панування "жовтого князя" призводить до цілковитої руйнації усталеного селянського світу. Адресовано роман широкому читацькому загалу. Автор не моралізує, не дає буквальних відповідей — він просто описує події, примушуючи читача думати самостійно. Твір "Жовтий князь" вийшов також французькою та німецькою мовами, за ним було створено фільм "Голод-33" (1991р., режисер Олесь Янчук). 

Після карантину запрошуємо до бібліотеки №4 за цими книгами.Такі твори треба читати, вони виліковують від байдужості, безпам'яства і запобігають більше не допускати геноциду свого народу. А 27 листопада у нас всіх буде можливість взяти участь в акціі "Запали свічку пам'яті" о 16.00,  щоб вшанувати загальнонаціональною хвилиною мовчання  всіх жертв голодоморів.



Немає коментарів:

Дописати коментар