19/04/17

Конференція «Великий державник України – Симон Петлюра»

Українське суспільство у значній своїй частині не знає або знає дуже мало про С. Петлюру. Поняття «петлюрівщина» залишається у свідомості людей чимось непізнаним і небезпечним. За радянських часів його прізвище було глибоко приховане спецслужбами. Називали Петлюру «бандитом», «зрадником», «погромником», плюндрували не лише його ім'я, а й саму українську ідею. Навколо постаті Симона Петлюри ще дотепер продовжують точитися дискусії.
Час об'єктивно і неупереджено оцінити постать Петлюри. В Україні в останні роки розкриті недоступні колись архіви і нині є величезна документальна база, яка дає можливість поглибити наші знання про Петлюру в різних сферах його діяльності: військового організатора, політика, державного діяча.
Перед учнями 10-Г класу 103 школи 19 квітня у бібліотеці-філії №8 виступив кандидат історичних наук, старший науковий співробітник історико-краєзнавчого музею «Степова Україна», доцент кафедри правових дисциплін ОІ МАУП Боган С.М.
Так як пізнання історичної особистості відбувається через події епохи, він розповів про ту історичну добу національно-визвольних змагань 1917-1921 років, коли у вогні збройної боротьби український народ відроджував свою державність, і про той вплив, який справила особистість Голови Директорії і Головного Отамана Військ Української Народної Республіки Симона Петлюри на перебіг цих подій. Ця людина несла на своїх плечах неймовірний тягар державної влади у такій складний період нашої історії. Навіть, перебуваючи у вигнанні, він не втратив віри в те, що його рідний народ знайде сили утвердити пророче Шевченкове: «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля». Ім'я Петлюри стало загальнонаціональним символом.
На книжковій виставці «Суд історії» були представлені матеріали, які є у фонді нашої бібліотеки: історична література, мемуари, статті з періодичних видань, спогади людей, що особисто знали С.Петлюру, статті та листи самого С.Петлюри.
«Ти переможеш, Великий Народе Мученик, і переможеш не для того, щоб підбивати під себе чужі, не наші землі. Ти переможеш для спокійного будування могутньої держави України, для щасливої праці поколінь майбутніх. Спадуть віковічні кайдани з стомлених рук твоїх, спадуть ганебні пута з величної постаті рідної матері – України. Минуть жахливі криваві роки боротьби і невпинна праця синів твоїх загоїть рани кривавої руїни, дасть пишні скарби для всіх народів світу, дасть спокій і щастя Великій, Вільній Самостійній Україні».

Симон Петлюра
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар