04/03/21

Ода письменникам (Всесвітній день письменника)

 «Всякий автор хоче писати так, 

щоб його зрозуміли; але при цьому потрібно

 писати про те, що варто розуміння".

Ж. Лабрюйер

Неможливо уявити собі сучасне життя без літератури.

3 березня за рішенням Конгресу Міжнародного ПЕН-клубу від 1986 року відзначається Всесвітній день письменника. Назва клубу розшифровується як Poets, Essayists, Novelists, що в перекладі означає "поети, есеїсти, новелісти". Абревіатура PEN відповідає англійському слову, яке означає "ручка для письма".

ПЕН-клуб - це організація поетів-романістів, яка була заснована в Лондоні ще в 1921 році. Ініціатором створення даної структури була англійська письменниця Кетрін Емі Доусон-Скотт.

Найперший склад ПЕН-клубу очолив Джон Голсуорсі.

Після першого Конгресу ПЕН-клубу Лондона регіональні центри цієї організації з'явилися в 11 країнах світу. Зараз ПЕН-клуб об'єднує 144 національних ПЕН-центрів зі 102 країн світу.

Український ПЕН-центр офіційно став членом Міжнародного ПЕН-клубу у 1989 році, його очолювали Микола Вінграновський, Євген Сверістюк, з 2010 року - Мирослав Маринович.

У Всесвітній день письменника дитяча бібліотека 22 завітала в гості до учнів 5-В класу, Одеського ліцею 82.

Бібліотекар старшого відділу Тетяна Тищук розповіла читачам про історію свята, познайомила з цікавими фактами біографії та творчості відомих письменників. Таких як Леся Українка, Микола Гоголь, Алан Мілн, Джеральд Даррелл, Фенімор Купер, Марк Твен, Джек Лондон.

З відео-презентації "Сторінками книжкових ювілеїв" книголюби дізналися про твори-ювіляри художньої світової та української літератури 2021 року, які є у книжковому фонду дитячої бібліотеки 22. А відео-презентація "Читання у відтінках сезонів року. Весняні читання." познайомила з "весняними' книжковими виставками бібліотеки-філії 22.

В кінці зустрічі Тетяна Володимирівна запросила всіх бажаючих відвідати книжкові виставки - "Жіночі голоси в літературі" та "Всесвітній день письменника" у бібліотеці. Художні твори, які представлені на них виражають глибину творчості, яка робить кожного письменника неповторним!

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар