30/03/21

Маленький, але дуже важливий: історії та факти до дня олівця

 174 міліметри в довжину, 7 - в діаметрі - це параметри стандартного олівця, який за свою багатовікову кар'єру став не просто важливим елементом робочого столу, він неодноразово викликав сенсацію і в інших областях.

30 березня весь світ святкує День олівця. Дитяча бібліотека №22 пропонує до уваги читачів добірку фактів і історій, пов'язаних з цією подією.

На всі руки олівець.

Завдяки своїй простоті і універсальності олівець використовують в якості художнього приладдя і знаряддя письма, іграшки та інструменту, реквізиту та обладнання, витратних матеріалів та колекційного об'єкта.

Олівець твердістю НВ і довжиною 17,5 см може:

- креслити лінію довжиною 56 км (2010 р.; для порівняння: в 1994 р. - 51,5 км, в 1998 р. - 54,7 км, в 2005 р. - 55,1 км, в 2008 р. - 55,8 км);

- написати близько 45000 слів;

- бути заточений 17 разів.

Перед тим, як вийти з ладу, середній загострений кінчик олівця протистоїть тискові 255 атмосфер або 264 кг на см2.

Як висока мода "навчилася ходити". Спідниця-олівець.

Прототип найпопулярнішої спідниці виник в 1908 році, коли американка Едіт Берг - перша в історії авіації жінка-пасажир аероплану, під час польоту перев'язала ремінцем свою пишну спідницю. Зроблено це було з метою безпеки, так як довгі поли спідниці могли перешкодити польоту. Політ увійшов в історію. Фотографії пані Берг в незвичайній спідниці облетіли всі газети. Буквально з повітря виникла мода на дуже сильно звужену довгу спідницю.

Сучасна версія спідниці-олівець - це модель прямого крою, яка облягає форми і закінчується на коліні, що дозволяє власниці рухатися відносно вільно і впевнено.

Бізнес гостро відточений олівцем.

Карикатурист Девід Рис по праву претендує на звання найкращого фахівця з ручного заточування олівця. У 2010 р. Рис анонсував створення "Кустарної служби заточування олівців", куди всі бажаючі можуть відправити для заточки свої олівці, або замовити олівці, заточені вручну майстрами. Девід відправляє їх разом зі стружкою та сертифікатом, на якому написано "Обережно, небезпечно - гостро!". У 2012 році Рис опублікував книгу-довідник "Як заточити олівці". На двохстах сторінках цього видання викладені численні аспекти заточування олівця (і жодного - електричного!).

За короткий термін довідник перейшов в розряд культових, хоча так до кінця нікому і незрозуміло, що це - повна нісенітниця або заклик до всіх нас з проханням зупинитися і ось так відразу приступити до кропіткої і уважної роботи, нехай навіть такої простої, як заточка олівця!

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар