16/06/17

Зустріч присвячена першої конституції України

14 червня для учнів шкільного табору ОЗОШ №110 була проведена зустріч у бібліотеці №24, присвячена першої конституції України та її автору Пилипу Орлику “Козацький рецепт Конституції”.
На зустрічі наші читачі дізналися, що на великій козацькій Раді під містом Бендерами, на правому березі річки Дністер, 5 квітня 1710 року схвалено угоду гетьмана всієї України Пилипа Орлика в еміграції зі старшиною та козацтвом, яка визначала права й обов’язки сторін.
Цей договір – «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького» - увійшов в історію як Конституція Пилипа Орлика. Це була найперша в світі конституція, прийнята на сто з лишком років раніше, ніж Конституція Сполучених Штатів Америки. В преамбулі «Пактів…» викладалася історія козацтва з позиції хазарської теорії походження козаків, популярної в ті часи. У положеннях основних статей проголошувалася незалежність Малої Русі від Російського царства і Речі Посполитої.
«Бендерська конституція» досить ясно інтерпретується як унікальний документ, як Конституція майбутньої Української республіки – незалежної, правової, демократичної. Діти дізналися, що Пилип Орлик був поборником створення незалежної держави. Це була високоосвічена людина, європеєць за духом. Крім рідної мови, знав латину, давньогрецьку, французьку, німецьку, шведську, польську, російську. Його невтомна праця не могла пропасти задарма. Сьогодні незалежна Україна йде в європейський простір, враховуючі досвід поколінь, що відійшли у вічність, зокрема й зміст основних положень першої в світі Конституції, автором якої назавжди залишився в історії гетьман Пилип Орлик.

Немає коментарів:

Дописати коментар