25/10/23

Бібліо–курник: Шалтай–Болтай сидів на стіні

Всесвітній день яйця відзначають у другу п'ятницю жовтня з 1996 року. Це свято всіх любителів яєць, омлетів та глазуні. На Віденській конференції "Міжнародної яєчної комісії" було затверджено свято – Всесвітній день яйця. Продукт користується великою популярністю у всіх країнах світу і культур, тому в цей день проходять різноманітні заходи.

Цікаві факти про яйця:

- В 1965 році в США курка знесла яйце, яке потрапило в Книгу рекордів Гіннесса, а все тому, що важило воно 454 грами. Для порівняння, вага звичайного середньостатистичного курячого яйця становить 40-60 гр.; - Можливо, кожен із вас замислювався, чому одні яйця білі, а інші коричневі? Відповідь дуже проста: все залежить від породи й кольору курочки.

- Відомий американський режисер Альфред Хічкок панічно боявся яєць, тому що страждав від овофобії – боязні овальних предметів; - Курка може нести яйця і без допомоги півня, тільки в них немає зародка. Такі яйця в народі називають "бовтуни"; - Вживання в їжу яєць не сприяє підвищенню "поганого" холестерину, як звикли стверджувати багато експертів. В склад жовтків входить лецитин, який підтримує рівень холестерину в нормі, і запобігає розвитку серцево-судинних захворювань.

Гучно відсвяткували День яйця і в бібліотеці – філії 40 24 жовтня 2023 року на осінніх канікулах!

Наші читачі брали участь у конкурсах, вікторинах, переглянули виставку за темою, дізналися багато цікавих фактів про яйця, дивилися казку Курочка ряба на новий лад, розмальовували писанку пасхального яйця, і навіть танцювали! Настрій у всіх присутніх був піднесений! До нових зустрічей у нашій бібліотеці!

Захід підготувала і провела бібліотекар Санду Олена Валеріївна.

Немає коментарів:

Дописати коментар