03/10/23

Бібліотечний дайвінг: Я риба на прізвисько пила, пилю, що в океані попадеться

 3 жовтня 2023 року у бібліотеці №40 відбувся захід на морську тему, на якому були присутні учні 22 школи-ліцею, 2-Б класу зі своїм класним керівником Кришталь Іриною Леонідівною. Діти ознайомились з книжковою виставкою, дізналися багато цікавих фактів про жителів морських глибин, відгадували загадки, дивилися відеоролик, грали в рухливі ігри. Взяли участь у майстер-класі з виготовлення золотої рибки. З задоволенням малювали крейдою на асфальті свого улюбленого мешканця та придумували йому ім'я. Час сплинув весело, непомітно та з користю!

Повідомлення про морських мешканців

Понад 2/3 поверхні планети покрито океанами й морями. У морських водах вирує життя: тут мешкають і мікроскопічні організми, і великі мешканці, такі як китова акула, синій кит. Примітно, що всі морські тварини прямо або побічно залежать від планктону, яким вони харчуються. Він лежить в основі морського харчового ланцюга. Підводний морський світ досить різноманітний. На багатометрових глибинах мешкають мальовничі тварини з різноманітною формою тіла, плавниками, візерунками на тілі, забарвленням. Мешканців морів ділять на такі групи – ссавці; безхребетні; черепахи й змії; ракоподібні та риби.

Риба прилипала:

Цей мешканець морських глибин харчується падаллю, прикріплений до тіл риб великих і тварин за допомогою своєрідних присосків. А після вечері господаря, рибка харчується його залишками. Такий спосіб пересування дуже зручний для довгих подорожей. Незвичайна присоска розташована на голові у риби і є видозміненим плавцем. За своїм бажанням риба-причепа може як відокремиться від старого господаря, так і вибрати нового. В Австралії цих морських мешканців використовують для лову великих морських черепах. Як тільки мисливці помічають таку недалеко він поверхні, вони випускають у воду рибу-прилипалу, її хвіст попередньо обмотаний міцною волосінню.

Морська анемона і риба клоун – будинок під захистом отрути:

Морські анемони дуже отруйні, їх щупальця вбивають маленьких рибок, які потрапили до них. Однак тільки одній рибці вони не страшні, це рибка-клоун. Живе вона серед щупалець морського анемона. Захистом рибку-клоуна слиз особлива служить. Отруйне укриття анемони рятує рибку від хижаків. У свою чергу, яскрава рибка служить приманкою для безлічі рибок, які потрапляють в пастку анемони й самі стають жертвою. Таке взаємовигідне співробітництво зберігають життя рибку і забезпечують постійне харчування морським анемонам.

Захід підготувала і провела бібліотекар Санду Олена Валеріївна.

Немає коментарів:

Дописати коментар