27/10/23

Круглий стіл «Єдиний скарб у тебе – рідна мова»: до Дня української мови та писемності

 Сьогодні – День української писемності й мови, свято, яке вперше у цьому році відзначається в Україні 27 жовтня. Це день вшанування пам’яті Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Мова і писемність є факторами, що утворюють культуру. Якщо у людей відібрати право або можливість говорити рідною мовою, то це буде найважчим ударом по їхній рідній культурі. Якщо в людини відібрати книги рідною мовою, то вона втратить найважливіші скарби своєї культури.

А з чого взагалі почалося письмо? Напевно із печерних малюнків. Отже, малюнки виконані не просто «для душі». Вони несуть інформацію. А чи достатньо нам для спілкування лише малюнків? А може нам достатньо лише усного мовлення? Нам насправді замало малюнків для спілкування, адже для передачі повних почуттів та емоцій потрібне людське мовлення, а щоб ці почуття передати у віки, потрібне не тільки усне, а ще й писемне мовлення.

З метою викликати у користувачів бажання вивчати українську мову і досконало її знати, милуватися її красою, прищеплювати й розвивати почуття патріотизму, національної гордості за мову, за тих, хто передав нам у спадок цей національний скарб, у філіалі № 10  відбувся круглий стіл «Єдиний скарб у тебе – рідна мова».

 Наші читачі різних вікових категорій долучилися до написання Радіодиктанту-2023 національної єдності «Дороги України».

Сьогоднішня зустріч – це ще одна сходинка до взаєморозуміння, до мовного єднання, до якого ми всі так прагнемо. Мова – найважливіший засіб спілкування, життя без неї уявити не можливо, це найбільше і найдорожче добро кожного народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар