15/02/23

Червоний хрест поспішає на допомогу

А ви коли-небудь опинялися в такій ситуації, що вам чи якійсь іншій людині була потрібна перша медична допомога, але всі навколо поняття не мали що потрібно робити чи виконували такі дії, які лише шкодили потерпілому? І таких випадків дуже багато. Саме тому до читачів бібліотеки-філіалу №45  завітали представники організації Червоний Хрест Богдан, Єлізавета та Амелія та поділилися з читачами основними правилами надання першої медичної допомоги у різних екстрених ситуаціях.

Перша медична допомога – це не просто певний алгоритм термінових заходів, а й дії, спрямовані на порятунок людини, життя якої в момент непередбаченої ситуації залежить тільки від кожного з нас!

У будь-який момент ви або хтось з оточуючих може отримати травму чи захворювання. Використовуючи першу базову допомогу людині, ви можете запобігти посиленню незначного нещасного випадку. У разі серйозної невідкладної долікарської медичної допомоги ви можете навіть урятувати життя. Ось чому так важливо освоїти базові навички надання першої допомоги.

Коли ви надаєте базову медичну допомогу людині, яка отримала раптову травму чи хворобу, це називається першою допомогою. У деяких випадках це може бути єдина допомога, якої хтось потребує, тоді як в інших вона може допомогти їм, доки не прибуде швидка допомога або їх не доправлять до лікарні.

1. Забезпечте повну безпеку потерпілому, собі та оточуючим.

2. Переносити людину в інше місце необхідно лише в небезпечних ситуаціях, коли вона лежить на проїжджій частині, у бруді, воді або поблизу вогню. У всіх інших ситуаціях ви можете лише погіршити її стан (наприклад, при травмах внутрішніх органів, черепно-мозкових та переломах). 

3. Якщо є можливість, запитайте у потерпілого, чи потрібна йому допомога.

4. Викличте фахівців (112 – екстрена допомога, 103 – швидка).

 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар