10/02/23

10 лютого відзначають День парасольки

Перші парасольки винайшли у Стародавньому Китаї у 21 році н.е., проте спочатку вони захищали від сонця і виготовляли їх з пальмового листя, пір’я птахів та бамбуку й вважалися атрибутами розкоші – ними здебільшого володіли правителі та знать.

У XIV столітті пристрій з Китаю привезли у Францію та Голландію, де він згодом перетворився на невід’ємний елемент жіночих туалетів. Каркасом парасольки слугував китовий вус, а обтягували її найрізноманітнішими тканинами – від мережива до щільного атласу.

Спрощений варіант парасольки створив у 1850-х роках в Англії механік Самуель Фокс. Він запатентував новий пристрій, який мав форму тростини, легкий каркас з металу та спиці, що складалися.

А у 1969 році вже американський винахідник Бред Філліпс отримав патент на парасольку, якою ми користуємося щодня.

Тож бібліотекарі філіалу №4 пропонують прочитати оповідання сучасної української письменниці Наталки Малетич "Парасолька".

Хлопчика Марка, головного героя оповідання, парасолька проводжає до школи і він її вважає чарівною, бо вона з ним розмовляє. А от про що, ви дізнаєтесь, коли прочитаєте це оповідання. До зустрічі в бібліотеці.


Немає коментарів:

Дописати коментар