27/02/23

Подорож у зоряний світ

Бібліотекар філії №45 Галина Іванченко організувала для гуртківців юних краєзнавців екскурсію до Одеської астрономічної обсерваторії, яка знаходиться у парку ім.Т.Шевченка.

Як портове місто, Одеса потребувала точних навігаційних інструментів і даних для регулювання руху суден. В 1817 році в місті відкрився Рішельєвський ліцей, в якому знаходився спеціальний клас з топографічними та астрономічними приладами, в тому числі телескопами.

На жаль, відомості про його роботу не збереглися, і тому історію Одеської національної обсерваторії повязують з відкриттям університету в 1865 році.

Обсерваторія була відкрита у 1971 році і входила до складу кафедри астрономії та спочатку використовувалася як база для навчальних робіт кафедри, виконуючи в той же час ряд доручень міста: перевірку навігаційних приладів кораблів, стеження за правильним ходом міського годинника і визначенням часу запалювання і гасіння міського освітлення. Розуміючи, що якісні астрономічні спостереження вимагають чистої атмосфери, співробітники обсерваторії почали висадку дерев, які згодом стали зачатком Олександрівського парку (нині парк імені Т.Г.Шевченка).

Цінним експонатом обсерваторії є механічний телескоп-рефрактор английської компанії "Томас Кук та сини", який встановили ще в XIX столітті. Кошти на его покупку у 1886 році пожертвував співробітник медичного факультету.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар