23/02/23

Художня геометрія «Таємниця чорного квадрата»: до145-річчя від дня народження К.С Малевича

23 лютого у дитячій бібліотеці-філії бібліотеці №40 відбувся майстер-клас з малювання «Таємниця чорного квадрата». Діти з задоволенням поринули у творчий процес, малюючи весняний пейзаж на чорному фоні. Малюнки вийшли дуже гарні, вони створюють враження легкості й прозорості. В інформаційній частині заходу юні читачі бібліотеки, дізналися про життя і творчість відомого на весь світ художника Казимира Севериновича Малевича і його саму, без перебільшення, відому картину «Чорний квадрат».

З того моменту, як Казимир Малевич створив знаменитий «Чорний квадрат», пройшло, більше ніж 100 років, та галас навколо нього так і не вщухає. До єдиної думки, як саме знаменита картина була створена, до цих пір не прийшли. Разом з читачами дитячої бібліотеки- філії №40 розкривали таємницю «Чорного квадрата». А допомагали як завжди книги! Для цього заходу була підготовлена виставка «Живопис майбутнього», до якої увійшла література, на дану тему.
Художня література, як відомо, дає насолоду розуму і почуттям. Та не менш захопливі книги, які розширюють кругозір. Серед інших на виставці була представлена книга О.Садовенко «Ти і Малевич» це книжка-альбом із творчими завданнями, наліпками, розмальовками, яка дитині 5–13 років дає можливість уявити себе учнем чи ученицею Казимира Малевича. Кожен розгорт книжки присвячено одній із головних ідей художника, що спонукає не тільки читати й пізнавати, а й самостійно створити свою версію «Чорного квадрата», супрематичну композицію, проєкт планіт для земляніта, відкрити першоелементи, безпредметність та зрозуміти персонажів картин Малевича, розмалювавши їх по-своєму.

В доповіді бібліотекар відділу обслуговування 1-4 класів Клименко Л.С. розповіла цікаві відомості про Казимира Малевича, його особисте життя, творчість. Особливо зацікавили юних художників сторінки, присвячені всесвітньо відомій картині «Чорний квадрат», яку називають найвідомішою картиною ХХ ст.

Художник мав польське коріння, але за спогадами його сестри Вікторії, «писався в анкетах українцем». Народився у Києві, багато років жив у Росії.

Казимир Малевич став автором нового мистецького напряму – супрематизму і так його визначив. Час показав, що інтерес до творчості художника зростає і у 21 ст. Так, картина «Супрематична композиція», написана художником у 1916 р., була продана у 2008 р. за 60 млн. доларів.

Чому цей вид живопису, безсюжетний і безпредметний, має таку привабливу силу?!

Читайте, друзі, розмірковуйте, вдивляйтеся у картини Казимира Малевича.

На Вас чекають відкриття!

Захід підготувала і провела: Клименко Л.С.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар