23/03/18

«Літературний голос Одеси.»


«Жити в Одесі й не бути
поетом? Це не можливо»
Базилевський В.
В історії людства північно-західне Причорномор’я, що нині носить назву Одещини,  є одним з найзагадковіших куточків планети. Саме звідсіля, за твердженням істориків, йшло розселення нащадків індоєвропейських народів по всій території нині сущого Старого Світу; саме тут жило легендарне плем’я амазонок, що наводило жах і захват на сильну половину людства; саме тут війська Дарія отримали нищівну поразку від наших предків -  скіфів … Століттями пізніше саме тут здригалася земля під важкою ходою княжих дружин Київської Русі. Саме тут у завзятих звитягах з турками та татарами народжувалася невмируща слава запорізьких козаків…
То ж  зрозуміло, що така земля з давніх - давен привертала до себе увагу найдопитливіших синів людства. Про північне Причорномор’я писав батько світової історії Геродот, тут складав свої «Скорботні елегії» давньоримський  поет – засланець Овдій, саме нашому Причорномор’ю були присвячені десятки, сотні народних дум, оповідань, легенд… На Одещині жили і працювали Олександр Пушкін, Леся Українка, Адам Міцкевич, Іван Франко. Тут народилася Ганна Ахматова, звідсіля почався шлях у велику літературу Володимира Сосюри, Корнія Чуковського, Юрія Липи, Іллі Ільфа, Євгена Петрова, Валентина Катаєва.
 22 березня  у  філії №10 відбувся масовий захід за проектом, присвячений  Дню поезії,  на який завітали   учні  7- а класу  ОЗОШ №30 . До уваги слухачів було представлено тематичну полицю: « Поетично – літературний голос Одеси».  Учні прослухали розповідь  бібліотекаря старшого відділу Фортуни О.В  про становлення Одеської письменницької організації, та про долю одеських письменників,  про ситуацію в одеському літературному процесі на сьогоднішній день.
 Діти декламували вірші, ділилися своїми враженнями, переживаннями та емоціями від прочитаних поезій, розповідали цікаві факти із життя улюблених поетів.  Бібліотечна активістка Баландюк Ірина підготувала ілюстровану поетичну добірку улюблених віршів.
Слухачі   мали змогу познайомитися та поспілкуватися з представником Одеської Спілки письменників та поетів  - Пересунько Я.П. Він ознайомив дітей зі своїми збірками віршів,  пов’язаних з  Одещиною та розповів історію їхнього зародження.



Немає коментарів:

Дописати коментар