12/03/24

Мистецька вітальня

 11 березня читачі бібліотеки №39 завітали у мистецьку вітальню присвячену 210-річчю українського поета, прозаїка, мислителя, живописця, гравера, етнографа, громадського діяча- Тараса Григоровича Шевченка.

Тарас Шевченко як художник займає одне з найпочесніших місць в українському мистецтві. Він володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення. Малював Тарас з дитинства. Крейда і вуглинка були для нього радістю. Так з’являлись птахи, звірі, люди, візерунки. Нам у спадок залишились портрети, композиції на міфологічні, історичні та побутові теми, архітектурні та ландшафтні пейзажі. Вони виконані маслом на полотні, аквареллю, сепією, тушшю, свинцевим олівцем та в техніці офорта на окремих аркушах. Живопис і поезія тісно переплелися між собою у роботах Кобзаря.

Малюнки є паралеллю до його віршів, служачи ілюстраціями до життя поета. Шевченко зробив великий внесок у розвиток побутового жанру і став його основоположником в українському мистецтві. За гуманізм і любов до своєї землі він стояв непохитно. І сьогодні ми повертаємо собі національну свідомість під знаком Шевченка.


Немає коментарів:

Дописати коментар