22/03/24

Літературна академія: «Сухомлинський – чарівник віщого слова»

 «Ти живеш серед людей. Не забувай, що кожний твій вчинок, кожне твоє бажання позначається на людях, що тебе оточують. Знай, що є межа між тим, що тобі хочеться, і тим що можна. Перевіряй свої вчинки... Роби все так, щоб людям, які тебе ото­чують, було добре».

До дитячої бібліотеки №40 завітали учні школи «Інтелект», щоб більше дізнатися  про видатного вчителя та письменника Василя Олександровича Сухомлинського, а також послухати його оповідання. Діти ознайомилися зі збірками «Вогнегривий коник», «Квітка сонця», «Всі добрі люди – одна сім’я» та ін. Та взяли участь в майстер-класі з виготовлення листівки «Квітки». 

В.О. Сухомлинський дуже любив дітей, тому і став педагогом. Це справді людина з полум’яним серцем, видатний педагог сучасності. 35 років свого життя він віддав школі. Сухомлинський – заслужений вчитель України. І сьогодні широко використовується безцінна спадщина В.О.Сухомлинського, адже дбати про щастя інших було лейтмотивом усього його життя.
«Дорогі мої! Я буду жити і працювати заради вас, доки в моїх грудях б’ється серце. Ніякі високі звання ані титули не зіпсують мене. Я залишуся таким, як був досі. Найвище звання на світі – бути Людиною. Бути Людиною і дбати про щастя інших».

Все найцінніше, створене В.О.Сухомлинським, не тільки назавжди увійшло до скарбниці вітчизняної педагогіки та національної духовної культури, а й знайшло своє поширення у різних країнах світу. Книги Василя Олександровича, окремі твори, статті були опубліковані в Росії, Болгарії, Угорщині, Польщі, Чехословаччині, Німеччині, Японії, Китаї. Ідеї Сухомлинського викликали інтерес і набули певного розповсюдження у педагогів далекої Австралії та Сполучених Штатів Америки. Творчість Василя Олександровича має особливу популярність у Китаї. Тут видано практично всі праці й багато статей педагога по кілька разів великим тиражем.

Василь Олександрович Сухомлинський – багатогранна особистість. Ми знаємо  його не тільки як видатного педагога, вченого, а як дитячого письменника.
Для дітей він написав понад 1500 художніх мініатюр – казок, оповідань, легенд, притч, новел. Герої Сухомлинського - павучок та мурашка на землі, журавлиний ключ у небі, лелеки, горобчики, берізка, калюжа, маленьке кошеня і звичайнісінькі діти, їхні батьки, бабусі, дідусі
.

Деякі казочки й оповідання написані з гумором, жартом, яким відзначався і характер самого Василя Олександровича.
З творами
Сухомлинського діти знайомляться ще в дитсадку, а потім  в молодших класах навчальної школи. Це оповідання, які популяризують такі важливі душевні якості людини, як привітність, чуйність, доброзичливість, скромність, щирість, прагнення завжди йти вперед до нового та наполегливою працею досягати своєї мети. Усю свою любов і доброту цей мудрий, надзвичайно ерудований педагог віддав дітям.

Підготувала та провела захід бібліотекар Людмила Таран


Немає коментарів:

Дописати коментар