08/08/22

Знання — це скарб!

Юні друзі, книжкова виставка "Цікаво про все", яка присвячена подіям серпня, чекає на вас у дитячій бібліотеці 22.

Міжнародний день світлофора

Міжнародний день світлофора відзначається 5 серпня на честь події, що відбулася у 1914 році.

У цей день в американському місті Клівленді з'явився перший попередник сучасних пристроїв. Він мав червоний і зелений ліхтарі, а при перемиканні світла видавав звуковий сигнал.

Втім, найперший світлофор винайшов британець Джей Найти, ще у 19 столітті. Цей апарат був встановлений біля будівлі Парламенту в Лондоні у 1868 році. Через 3 роки його ліхтар вибухнув і поранив поліцейського.

Після цього про світлофор забули майже на 50 років - до 1910 року, коли був розроблений і запатентований перший автоматичний світлофорний пристрій з ліхтарями двох кольорів.

Триколірні світлофори, схожі на сучасні, вперше побачили жителі Детройта і Нью-Йорка у 1920 році. Згодом пристрої стали популярні в різних містах Америки і Європи.

Застосовується світлофор також і на залізницях, в судноплавстві і мореплавстві.

Всесвітній день книголюбів

Щорічно 9 серпня у світі відзначають день книголюбів. Свято зародилось у США (Book Lovers Day) і майже одразу набуло чималої популярності, і в результаті набуло статусу всесвітнього. Це свято відзначають письменники, поети, літератори та видавці друкарень і книжкових магазинів, ну і звичайно, читачі - ті люди для яких книга і створюється. Саме читачеві присвячений Всесвітній день книголюбів.

День Незалежності України

Україна! Скільки глибини у цьому слові...

24 серпня Україна відзначає День Незалежності. Це знакове свято, яке українці вважають днем утворення Української держави в сучасному вигляді. Саме цього дня у 1991 року Верховна рада УРСР ухвалила постанову та Акт проголошення незалежності України.

Державний прапор України офіційно затвердили як державний символ України 28 січня 1992 року. У серпні 2004 року Президент підписав Указ про встановлення Дня Державного Прапора України, який святкують щороку 23 серпня.

24 серпня 1994 року в Києві на Хрещатику відбувся перший військовий парад, присвячений дню проголошення Незалежності України.



Немає коментарів:

Дописати коментар