01/08/22

Українська народна іграшка

 Народна іграшка – унікальне явище культури, тісно пов’язане з різними проявами життя.

З 14-18 ст. у Європі розгортається спеціалізоване виготовлення іграшок, з’являються коштовні іграшки (ляльки з восковими, порцеляновими голівками, меблі, посуд з дорогоцінних матеріалів).

В Україні на той час домінують іграшки з легкодоступних природних матеріалів, виконані простими прийомами формотворення та декорування.

Ляльки – один із центральних образів в українській народній іграшці. Матеріали, з яких виготовляли ляльки – тканина, дерево, глина, солома, сир, папір.

Мотанка – вузликова лялька зроблена з тканини. Назва походить від українського слова «мотати». Перші мотанки не мали рук, ніг і тулуба. Виразною була лише голова. Обличчя «пусте» або з хрестом, вишитим різнокольоровими нитками. Хрест на обличчі має символічне значення, адже це знак сонця, знак духовного єднання землі і неба, чоловічого та жіночого начала.

Лялька-мотанка – символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Збереглися відомості і про те, що дівчині перед заміжжям мати власноруч робила і дарувала ляльку-мотанку. Для виготовлення ляльки-мотанки використовують натуральні матеріали: бавовну, льон, вовну, дерево, бісер, збір трав. Прикрашали мотанку народними орнаментами та вишивкою.

Читачі бібліотеки-філії № 37 здійснили народознавчу подорож у світ української народної іграшки та отримали навики різних видів майстерності: як зробити ляльку-мотанку, а також елементи козацького бою та українського народного танцю. Майстер клас проводили представники Одеського обласного центру української культури - завідувач відділу народної творчості фольклору та етнографії Кучеренко Світлана Григорівна та провідний методист Бондаренко Катерина Михайлівна а також художній керівник студії театрального мистецтва «АніКа» КЗПО ОБДЮТ «Тоніка» Бондаренко Антон Володимирович. В гарному настрої, щасливі та задоволені з подарунками, виготовленими власноруч поверталися наші читачі додому і з фразою «до нових зустрічей». Ми також з нетерпінням чекаємо на зустріч з цими неймовірно цікавими та талановитими людьми аби знову поринути у прекрасний світ народного мистецтва.



Немає коментарів:

Дописати коментар