11/08/22

Знайомтеся, письменники-ювіляри серпня

Шановні читачі, дитяча бібліотека 22 продовжує знайомство з письменниками-ювілярами місяця.

Енід Мері Блайтон

Енід Мері Блайтон (1897-1968) - англійська письменниця, яка працювала в жанрі дитячої і юнацької літератури. Вона стала однією з найуспішніших підліткових письменниць двадцятого століття.

Вона відзначилася кількома серіями книг, призначених для різних вікових груп. Ці книги мали величезний успіх в багатьох частинах світу, було продано понад 400 мільйонів екземплярів. За однією з оцінок Блайтон п'ятий за популярністю автор у всьому світі згідно з даними ЮНЕСКО. До 2007 року зроблено більше 3400 перекладів її книг, в цьому відношенні вона перевершує Шекспіра. Твори письменниці перекладені більш ніж 90 мов світу.

Одним з найвідоміших персонажів письменниці є Нодді, що з'являється в розповідях для маленьких дітей. Про те найпопулярнішими її романами були твори, в яких діти потрапляли в захоплюючі пригоди й розплутували інтригуючі таємниці практично без допомоги дорослих. У цьому жанрі особливо популярні серії "Чудова п'ятірка" (головні персонажі - чотири підлітки і собака). "П'ятеро пошукачів та пес" (п'ятеро дітей неодмінно обходять місцеву поліцію в розслідуванні заплутаних подій), а також "Таємна сімка" (семеро дітей розгадають різні таємниці).

Моріс Метерлінк

МОРІС Полідор Марі Бернард МЕТЕРЛІНК (1862-1919) - бельгійський письменник, драматург і філософ, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури (1911) - "за його багатогранну літературну діяльність, і особливо його драматичні твори, що відрізняються поетичною фантазією і уявою".

Популярність драматургу принесла п'єса - казка "Принцеса Мален", сюжет якої був запозичений у братів Грімм.

У 1909 року була поставлена знаменита п'єса "Синій птах" (1908), у якій герої подорожують по світу в пошуках щастя, а знаходять його у себе вдома.

Письменника навіть порівнювали з Шекспіром. В Україні Метерлінка перекладали Максим Рильський та Леся Українка.

Павло Глазовий

Павло Прокопович ГЛАЗОВИЙ народився 30 серпня 1922 року в селі Новоскелюватка в сім'ї хлібороба. Його дитинство було складним, він пережив голодомор.

Ще у школі мріяв стати вчителем української мови. Але зміг лише 1 рік попрацювати вчителем молодших класів. Коли почалася Друга світова війна Павло був на фронті.

Після війни навчався в Криворізькому педагогічному інституті, де його запримітив Остап Вишня. Письменник почав опікуватися подальшою долею талановитого юнака, подбав про те, щоб його перевели навчатися у Київ.

Друкуватися почав з 1940 року. Пік популярності поета припав на 1980 рік. Павло Глазовий лауреат премії імені Остапа Вишні в 1988 році за книгу "Сміхологія".

Павло Прокопович писав по 5 - 7 усмішок у день!

Літературна спадщина Глазового - 20 книжок сатири і гумору, 6 творів для дітей, поема "Слався Вітчизно моя!" Найвідоміші збірки Павло Гла зового - "Великі цяці", "Карикатури з натури", "Смійтесь друзі на здоров'я", "Сміхологія", "Посібник для всіх, кому любий сміх".

  

Немає коментарів:

Дописати коментар