15/08/22

Поет осмислює минуле

 Микола Вінграновський - один з найбільш талановитих поетів-шістдесятників.

Перед нами автор понад 20 поетичних і прозових книжок, творчість якого відзначено Державною премією України ім.Т.Г.Шевченка та премією Фундації Антоновичей (США).

З першого року нашої незалежності його твори вивчаються в університетах, гімназіях та школах, їх перекладено на італійську, іспанську, англійську, португальську та багато інших мов світу.

Роман "Северин Наливайко", визнаний кращим в Україні 1993 р.

Крім того М. Вінграновський був учнем режисера О. Довженка. Саме завдяки йому майбутній поет, кіноактор і режисер став студентом Державного інституту кінематографії.

Талановитим акторським дебютом його стала роль І. Орлюка у фільмі Довженка та Солнцевої "Повість полум'яних літ", що здобув нагороди міжнародних кінофестивалів у Каннах, Лондоні та Лос-Анжелосі. Далі він і сам є режисером-постановником 10 художніх та документальних кінострічок.

Любі діти! Прочитайте уважно його оповідання "Первінка", в якому розповідається про суворі військові часи. Книжка вчить бути добрими і мужніми. А також пропонуємо ще один його твір, який внесений до шкільної програми - "Сіроманець". Зворушлива історія відданої дружби між хлопчиком Сашком та справжнім диким вовком Сіроманцем нагадує про ті цінності, яких так бракує у сучасному світі: співчуття, людяність, надійність… Адже зараз на жаль в Україні також йде війна, де страждають діти і дорослі.

#Бібліотека_філія_4

 

Немає коментарів:

Дописати коментар