10/08/22

Український рух в Одесі

В Одесі часто побутує думка, що місто завжди було російськомовним, або іноземномовним, але не україномовним.

Перша українська книжка в Одесі з'явилася ще у 1831р. під назвою "Микола Коваль" автора Миколи Венгера.

Сюди приїздили або постійно проживали члени Кирило-Мефодіївського товариства: Микола Костомаров, Микола Гулак.

У 1898 р. в місті було видано "200 пісень", які вмить розійшлися по всій Україні. Обкладинку до видання зробив відомий на всю Україну одеський художник Амвросій Ждаха. Він також ілюстрував перевидання саме в Одесі першого історичного українського роману П. Куліша "Чорна рада".

Оскільки не всі здобудки одеських науковців могли бути опубліковані в Російській імперії, то зібрані матеріали часто публікувалися за кордоном. Так, "Словарь російсько-український" М. Уманця і А. Спілки було надруковано у Львові. Уманець - це псевдонім М. Комарова, відомого українського діяча, організатора українського руху, голови одеської громади.

Саме в Одесі було створено і зареєстровано першу в підросійській імперії культурно-громадську організацію під назвою "Українське товариство "Просвіта"" в Одесі. Саме це товариство домагалося відкриття української гімназії та інших шкіл у місті.

Навіть в умовах Першої світової війни Одеса стала продовженням українських традицій.

Після закриття "Просвіти" у місті було створено "Одеський український клуб", а пізніше товариство "Українська хата", яке продовжило традицію поширення українознавчих пошуків.

#Філіал_бібліотека_4

 

Немає коментарів:

Дописати коментар