18/08/22

Щоденник пригод: «Нарешті – Лапландія» (до ювілею книги С. Лагерльоф «Чудесна мандрівка Нільса з дикими гусями»

 Давайте пригадаємо, в яких ще казках вам доводилося літати разом з літературними героями?

З Аладдіном на чарівному килимі, з маленьким Муком у чоботах – скороходах, з героями казки про Летючий Корабель і з братиком Іванком на гусях Баби Яги, з Івасиком Телесиком на гусеняті. Насправді таких «літаючих» мандрівок у казках кожного народу багато.

Сьогодні у нас була можливість політати на диких гусях разом з хлопчиком Нільсом. Цю дивовижну казку створила шведська письменниця Сельма Лагерлеф. Але це не тільки казка, а й підручник з географії. Підручник – казка унікальний тим, що розповідаючи про казкове перетворення звичайного неслухняного хлопчика на крихітну людину, що мандрує Швецією, сидячи на гусаку, письменниця в той же час навчає географії.

Поступово захоплива мандрівка Нільса перетворюється на дослідження навколишнього світу, він з інтересом спостерігає за світом природи, життям гусей, ворон, білок, лисиць, лосів, метеликів, собак, вужів, ведмедів… І ми поступово відкриваємо для себе нові сторінки зі світу пташок і тварин.

Нільс проходить справжню школу життя, вчиться вірити і дружити, набуває вміння не здаватися у будь – якій складній ситуації, бути самим собою, не зраджувати своєму серцю.

В нинішньому році повість – казка Сельми Лагерлеф «Чудесна мандрівка Нільса з дикими гусьми» відзначає свій ювілей, їй виповнюється 115 років. Книга стала шедевром освітньої й художньої літератури, та була перекладена тридцятьма мовами світу. Казка вчить бути добрим, чесним, чуйним та завжди допомагати тим, хто опинився у біді.

Читачі біліотеки №40 з задоволенням приймали участь в масовому заході: познайомились з творчістю С.Лагерлеф, грали у літературного крокодила, приймали участь у вікторині та переглянули мультфільм «Зачарований хлопчик».



Немає коментарів:

Дописати коментар