12/10/18

Козацька подорож

14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.
Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст. День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків. Як писав ще французький дипломат Жан-Бенуа Шерер у історичній праці, виданій 1788 року в Парижі, Покрова Пресвятої Богородиці було для козаків великим святом, оскільки їхню церкву було присвячено Діві Марії. Коли вони бажали обрати нових членів старшини, то збиралися саме у цей день.
Долучилися до святкування вихованці дитячого садочку №276 (різновікова і старша групи), разом з бібліотекарем філії №8, поринули в минуле України, таким чином здійснивши «Козацьку подорож». Діти дізналися багато цікавого для себе: визначили , що для козака вірним другом був кінь, зачіска з чудернацькою назвою «оселедець» дуже сподобалась (дехто з малюків зазначив, що вона і зараз модна), «гопак» - це не просто танець, а елемент бойового мистецтва. Дуже приємно, що до збереження національних витоків приєднуються батьки, як виявилось, багато діток відвідали козацькі фортеці, і зуміли описати їх.

Немає коментарів:

Дописати коментар