08/10/18

Особливості дорогоцінних мінералів

Камінь, поряд з дерев'яною палицею, був першим знаряддям праці, зброєю для полювання й захисту первісної людини, а кам'яні печери були першим її житлом. Завдяки каменю первісна людина захищалася від холоду й негоди, полювала на звіра, боронилася від ворогів, обробляла землю, готувала їжу й добувала вогонь. В результаті первісна людина навчилася обтесувати, шліфувати, різати, свердлити й полірувати камінь. З каменю почали виготовляти прикраси – намиста, підвіски, тощо.
Самоцвіти, ще на світанку цивілізації, викликали інтерес у людини. Вони високо цінувалися як прикраси, а дивні кольорові ефекти були джерелом забобонів, переказів, легенд.
У цьому переконалися учні школи №56, які прослухали розповідь бібліотекаря філії 21 Вікторії Сивакової щодо особливостей дорогоцінних мінералів, знайдених у світі, цікавих фактів, пов'язаних з їх знаходженням. Діти ознайомилися з зображеннями рідкісних самоцвітів, відповіли на запитання вікторини щодо українських мінералів. І як же тут не згадати турецьке прислів'я: «Людина міцніша заліза, ніжніша троянди, твердіша каменю».


Немає коментарів:

Дописати коментар