01/07/24

Майстер-клас «Феномен Марії Примаченко»

У рамках Великого національного дня Чеботова Наталія у дитячій бібліотеці №40 провела майстер-клас «Феномен Марії Приймаченко».

Читачі ознайомились з біографією талановитої художниці, заслухали уривки з книг про її творчість, провели обговорення та відповідали на питання. А потім почали втілювати своє творче натхнення в розписі тарілок за мотивами Марії Приймаченко.

Народна художниця України, лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка Марія Приймаченко своєю творчістю відкрила оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури. Її виставки з великим успіхом експонувалися у Франції, Канаді, Польщі, Німеччині та багатьох інших країнах світу. У 1937 році на всесвітній виставці в Парижі Марія Приймаченко отримала золоту медаль, здивувавши своїми картинами мистецький світ...

Творчість Марії Приймаченко — явище самобутнє, неповторне, як мистецтво кожного з великих майстрів. Народжені, здається, самою землею, вони поєднують у собі прагнення багатьох поколінь, дають їм найповніше художнє вираження завдяки індивідуальності, неповторному таланту. Творчості Приймаченко в останні десятиліття присвячені статті, альбом, науково-популярні фільми, теле- і радіопередачі.

Вона вчилася у рідної поліської природи. У її картинах знаходять втілення ще язичницькі образи фантастичних чудовиськ і птахів. Це згусток вражень і від казок, і від легенд, і від самого життя. Процес її творчості являє собою феномен дивовижного сплаву конкретного мислення, інтуїції, фантазії і, нарешті, підсвідомого, коли виходять у світ небувалі, часом химерні образи, вигадливі декоративні композиції, які щедро випромінюють енергію доброти й наївного зачудування світом. Творчість великої української художниці є незбагненним, утаємниченим і прекрасним явищем, яке упродовж тривалого часу привертало і буде привертати увагу дослідників і шанувальників мистецтва. ЇЇ витвори завжди сприймаються живими, часткою природи, української землі. Квіткові композиції художниці нагадують стінопис. Картини Приймаченко здатні викликати асоціації у глядача. Безумовно, головним фактором, що визначає неповторність мистецтва Приймаченко, є її рідкісний талант,- саме завдяки своєму натхненному покликанню зуміла вона вловити і висловити інтонацію української культури, донести її теплий і людяний тембр.

"От якби зібрати з усієї України народних майстрів, що за дива витворили б - цвів би не лише садами Київ. Будинки б сміялися до людей..." - мріяла художниця.



Немає коментарів:

Дописати коментар