07/11/22

О, слово рідне, хто без тебе я...

І возвеличимо на диво

І розум наш, і наш язик...

Т. Шевченко

 День української писемності та мови - державне свято, яке щороку відзначають в Україні. Встановлено воно 9 листопада 1997 р. Указом Президента "Про День української писемності та мови" на підтримку "ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства ' - в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

У кожного народу є свої видатні постаті. До таких велетнів української культури належать Т. Шевченко, І. Франко, О. Кобилянська, А. Малишко та багато інших письменників і поетів. У їхніх творах - любов до народу, рідного краю, віра у щасливе майбутнє України і відродження української нації.

Напередодні цієї дати бібліотекар старшого відділу дитячої бібліотеки 22 Тетяна Тищук запросила книголюбів на мовний вернісаж. Вона повідомила читачам про вітчизняних майстрів слова та зачитувала цитати з їхніх відомих творів, а також привела цікаві факти про мову.

Українська мова належить до старописемних мов - її писемна традиція налічує близько тисячоліття.

Сучасну українську мову започаткував Іван Котляревський, а основоположником став Тарас Шевченко, вони почали писати свої твори народною мовою на основі українських середньонаддніпрянських говірок. Офіційно вважається, що після видання "Енеїди" Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови.

Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце в світі за мелодійністю (після італійською) та третє за красою лексики (після французької та перської).

Перший офіційний Український правопис було затверджено 17 травня 1919 року на Загальних зборах Української академії наук.

Відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів.

Найбільше перекладів серед українських творів має "Заповіт" Тараса Шевченка - 147 мовами

Перший український "Буквар" видав 1574 року у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов один примірник книги, який було знайдено у 1927.році в Римі. Зараз стародрук зберігається в бібліотеці Гарвардського університету.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар