11/11/22

Магічне перетворення паперового аркуша (До Всесвітнього дня орігамі)

11 листопада відзначається Всесвітній день орігамі. Цей день не є офіційним святом, але безперечно заслуговує на увагу. Всесвітній день орігамі запропонувала Японська Асоціація орігамі у 1980 році. Свято пов'язано з важливою історичною подією - днем закінчення Першої світової війни, котра офіційно припинилась об 11 годині 11 листопада 1918 року.

Орігамі - це самобутнє японське мистецтво створення моделей різних предметів, птахів, тварин, квітів, шляхом згинання аркуша паперу. Слово "орігамі" в японській мові складає 2 ієрогліфи: "орі" - означає "складати", а "камі" - "папір".

Історія виникнення цього мистецтва сягає своїм корінням в глибоку давнину. Вироби з паперу використовувались у священних ритуалах. У стародавні часи фігурки з паперу складали з нагоди урочистих заходів. Наприклад, у паперові коробочки "Санбо" клали шматочки риби та овочів, підносячи їх як жертву в храм. Пізніше орігамі виходить за межі храмів і використовується в імператорському палаці. Тривалий час секрети мистецтва були доступні не всім.

Велику роль в історії орігамі зіграв майстер Акіра Йошизава, який не тільки винайшов сотні нових фігурок, але й вигадав умовні позначки для процесу складання, поява яких була рівносильна винаходу нотних знаків у музиці.

Зараз мистецтво орігамі поширилось у всьому світі. Його прихильники щорічно збираються разом для обміну досвідом та ідеями. День орігамі - прекрасний шанс почати виробляти фігурки та подарувати їх рідним та друзям.

В бібліотеці-філії №39 маленькі читачі разом з бібліотекарем Мариною В'язовською навчаються цьому цікавому мистецтву, перетворюючи звичайний кольоровий папір на чудові вироби мистецтва!

Пропонуємо майстер-клас з орігамі! Успіхів!

Чекаємо в бібліотеці-філілії №39 за адресою вул. Варненська, 12-а.


майстер-клас від Марини В'язовської бібліотекаря філії №39

Немає коментарів:

Дописати коментар