28/11/22

Світ казок Вільгельма Гауфа (до 220-річчя від дня народження В. Гауфа)

Прекрасна весна, у якої не було осені.

Людвіг Уланд

Ця фраза німецького поета Людвіга Уланда точно характеризує чудову творчість німецького письменника, казкаря Вільгельма Гауфа, який жив і творив на початку ХІХ сторіччя. Його казки перекладено багатьма мовами світу, і їх читало багато поколінь дітей у багатьох країнах

Хто ж такий Вільгельм Гауф, автор цих казок? Дитяча бібліотека №22 разом з юними книголюбами шукали відповідь на це запитання, познайомившись з фрагментами біографії та творчістю письменника.

Письменник народився у 1802 року в сім'ї урядовця, де любили й шанували мистецтво та літературу. У майбутнього письменника ще в шкільні роки виявився надзвичайний хист оповідача. Навчаючись в університеті, В. Гауф, клав чимало віршів, що стали студентськими піснями. Закінчивши університет, В. Гауф у 1824 року погодився стати вихователем дітей у родині високого військового урядовця. Саме для своїх вихованців він і почав писати казки. Гауф брав теми для них із німецьких та східних народних казок, але під його пером вони часто виростали в цілі повісті зі складним, цікавим сюжетом. У них казкове, фантастичне переплітається з реальним, сумне зі смішним.

За ті три роки, які йому відтоді судилося прожити, - бо Вільгельм Гауф помер двадцятип'ятирічним у 1827 року, - він устиг створити два романи, книжку сатиричних нарисів, чимало новел і три збірки казок.

Те, що Вільгельм Гауф устиг написати за своє коротке життя, лишилося вагомим явищем у німецькій літературі. А його знамениті казки "Маленький Мук", "Карлик Ніс" та інші знає і читає цілий світ від заходу до сходу.

 
     


Немає коментарів:

Дописати коментар