07/11/22

Читацький пеленг: Якщо був би я дівчиськом… (до 85-річчя Е.Успенського)

Крокодил Гена, Чебурашка, кіт Матроскін... Здається, вони росли разом із нами. Пересувалися зі сторінок книжок у телевізор, а потім на прилавки магазинів у вигляді плюшевих іграшок. і весь цей час за ними дбайливо стежив їхній «тато» - Едуард Успенський.

Все б нічого, тільки відсутність бутербродів він батькам пробачити ніяк не міг. Всі на перервах уплітають приготовані мамами булки з ковбасою, а йому залишається лише ковтати слинки. Едік, дитинство та юність якого припали на важкі військові та повоєнні роки, знав, що матері нелегко. Помер батько, грошей у сім'ї катастрофічно не вистачало... Такою була нелегка біографія дитинства Едуарда Успенського.

Успенський зізнавався, що для нього кожна розповідь – як проповідь. Не просто спосіб розвеселити маленьких читачів, а спроба чогось навчити. 

Твори Едуарда Миколайовича користуються популярністю серед читачів у всьому світі. Розповіді Успенського перекладені більш ніж 20 мовами світу, активно видаються і перевидаються через багато років після появи. Увагу автору приділили у Швеції – там твори чоловіка набули такої популярності, що герої з'являлися і на телебаченні, і в журналах, а сам Едуард Успенський був запрошений до Спілки письменників Швеції. Твори автора цінували такі європейські майстри дитячої літератури, як Анна Шмідт.

Найбільш відомими для широкого кола читачів книгами цього великого автора є історії про Простоквашино, в яких є продовження . Велике поширення набуло одного з перших творів автора «Вниз по чарівній річці».

Історія публікації багатьох творів виявилася непростою. Автора критикували за відсутність рис справжнього піонера в образі та поведінці Чебурашки, цензура забороняла інші вірші та замальовки автора.

Екранізація дитячих історій відбувалася під чуйним контролем автора – Едуард Успенський самостійно писав сценарії до мультиплікацій. За мотивами оповідань та повістей письменника створили два художні фільми, а пізніше було знято один серіал.

В нашій бібліотеці маленькі читачі гучно відсвяткували ювілей улюбленого дитячого письменника. Діти декламували вірші про відомих літературних героїв автора. Ознайомилися з книжковою виставкою та різноманіттям творів. Приймали участь у вікторині та літературній грі. І на згадку про захід виготовили власноруч яскравого зеленого паперового крокодила –улюбленого героя малюків.

Немає коментарів:

Дописати коментар