14/11/22

"Мама" Карлсона і Пеппі, яка жила над дахом (115 р. від дня народження А. Ліндгрен)

Я пишу, щоб розважити дитину, якою колись була сама.

А. Ліндгрен

Хто з нас не чув про шведську письменницю Астрід Ліндгрен? Життя цієї чудової письменниці було присвячено створенню чудових творів для дітей. Вона належить до числа кращих дитячих письменників усіх часів і народів. Її книги перекладені більш ніж 85 мовами та видані більше ніж у 100 країнах світу. На сьогодні вона найбільш відома своїми творами "Карлсон, який живе на даху" та Пеппі Довгапанчоха".

Дитяча бібліотека №22 запропонувала юним читайлики зазирнути у чарівний світ шведської казкарки, дізнатися про неї багато цікавого та отримати задоволення від героїв її знаменитих книг.

За творами А. Ліндгрен знято більше 40 фільмів, телесеріалів, мультфільмів, театральних вистав та мюзиклів.

У Швеції засновано Міжнародну премію пам'яті Астрід Ліндгрен. Премія вручається щорічно окремим письменникам або організаціям, чия діяльність спрямована на заохочення до читання серед дітей та молоді.

Завдяки А. Ліндгрен вперше у світі прийняли закон, що забороняв тілесні покарання та інші види насильства з боку батьків по відношенню до дітей.

Завдяки виступам в пресі з проблем жорстокого поводження з тваринами був прийнятий закон про захист тварин, який отримав назву "Закон Ліндгрен".

Премії та відзнаки, які отримала А. Ліндгрен:

медаль Нільса Хольгерссона,

веселий орден Посмішки,

диплом почесного доктора університету Лінчепінге,

золота Медаль Ганса Христіана Андерсена (двічі!).

Незвичайний подарунок отримала Астрід Ліндгрен в 1997 році в день свого 90-річного ювілею - 350 дерев, їх посадили 350 депутатів шведського парламенту.

Астрід Ліндгрен проголошена жінкою століття.

В 1997 році письменниця отримала "зіркову прописку". На її честь названо одну із малих планет в Сонячній системі.

Пам'ятник Карлсону в Одесі - єдиний в світі пам'ятник персонажу відомої казки Астрід Ліндгрен в натуральну величину. "В міру вгодований чоловік з моторчиком" на радість дітям і батькам оселився в одному з провулків Великого Фонтану.

Астрід Ліндгрен придумала багато героїв: це і детектив Калле Блюмквіст, брати Лев'яче Серце, Роня, дочка розбійників, Міо та інші. Всі вони стали улюбленими героями дітей всього світу і дарують нам незабутні хвилини радості, світла і тепла. Разом з ними будемо творити чудеса. У це вірила письменниця!

 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар