24/01/22

"Душі моєї кольори"

 23 січня відзначається 190 років від дня народження видатного художника, одного з основоположників імпресіонізму Едуара Мане.

Французький живописець народився 1832 року в Парижі в досить поважній родині. Батько - Огюст Мане, служив в міністерстві юстиції, а мати - Ежені Дезіре Фурньє, була дочкою дипломата.

Малювати почав в коледжі та з раннього віку мріяв стати художником. Батько не підтримував вибір сина, хотів, щоб він навчався в морському училищі, але Едуар провалив вступні іспити і влаштувався юнгою на торгове судно. Під час тривалої подорожі юнак багато малює. В основному це портрети і замальовки членів екіпажу корабля. Після повернення з подорожі він знову намагається вступити в Морську школу, де знову зазнає невдачі. Після повторної спроби, за згодою батьків, навчається в Школі витончених мистецтв в Парижі.

Багато подорожує, відвідує Нідерланди, Австрію, Італію, а пізніше Німеччину, Іспанію та Англію. Його цікавить живопис Рембрандта, Рубенса, Ван Дейка, Гойї, Ель Греко, Веласкеса, Халса, Ватто і Шардена. Едуар Мане часто робить копії з вподобаних йому творів.

Використовуючи і переосмислюючи сюжети і мотиви живопису відомих художників, Мане прагнув наповнити їх актуальним змістом, іноді у відомі класичні композиції вносив зображення сучасної людини.

Своєю творчістю передбачив виникнення, а потім став одним із основоположників імпресіонізму.

В той же час Едуар Мане зберігає ясність малюнка, сірі та чорні тони в колориті, віддає перевагу не пейзажам, а побутовим сюжетам з вираженим соціально-психологічним підґрунтям.

Під час німецької облоги Парижа, будучи вже важко хворим, Едуар пише цілий ряд натюрмортів, які були невластиві його манері портретиста.

Творчість художника оновило традиції французького живопису XIX століття і багато в чому визначило подальший розвиток світового образотворчого мистецтва.

Едуару Мане було 30 років, його картини не купували, він вимушено жив на гроші своїх батьків, гостро відчував самотність і невизнаність.

20 років митець зазнавав приниження і образи від критиків, газетних писак.

Після того, як одна з картин художника була буквально нав'язана Лувру його друзями, роботи Едуара Мане почали купувати й інші музеї та приватні колекціонери.

Перлинами живопису вважають натюрморти Едуара Мане. Він добре відчував фактуру і красу простих речей, овочів, фруктів, особливо квітів. До того ж, малювання квітів виявило його колористичні здібності, більш, ніж у жанрових композиціях.

Помер художник 30 квітня 1883 року в Парижі.

Бібліотекарі філіалу №4 пропонують переглянути відеоролик про життя і творчість Едуарда Мане. Дякуємо за увагу.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар