13/01/22

Легендаріум: «Володар Середзем’я» (до 130річчя від дня нар. Д. Толкієна)

 Фентезі походить від англійського слова fantasy, яке перекладається як "фантазія". Цей жанр сформувався на початку 15 століття. Найбільшого впливу цей жанр справили Джон Р. Р. Толкін ("Володар кілець") та Клайв С. Льюїс ("Хроніки Нарнії"). Саме завдяки їм з'явилися сучасні риси у класичного фентезі. Робота Толкіна надихнула багатьох письменників, у різних країнах виник рух толкіністів. Фільми, зняті за книгами Толкіна, били рекорди касових зборів. Твори побачили світ дуже давно, але й сьогодні вони не менш популярні. 3 січня 2022 року автору виповнилося – 130 років. Толкін був талановитим письменником та видатним лінгвістом. Його наукові роботи відомі серед колег різних країн. Але мільйони людей цінують все ж таки літературну творчість автора. Він не просто складав пригодницькі романи, Толкін придумав цілий світ зі своєю історією, мовами, народами. За останні десятиліття популярність його книг зросла, кількість читачів збільшилася. Він родоначальник літературного жанру, його твори надихнули багато молодих письменників.

У 1961-му році шведська академія відхилила номінацію Джона Толкіна на здобуття Нобелівської премії з формулюванням, що книги Толкіна «ні в якому разі не можна назвати прозою вищого класу». Але вже четверте покоління читачів із цим не згодні і ставлять творця дивовижного вигаданого світу в топ кращого фентезі всіх часів.

Щоб розважити своїх чотирьох дітей, Толкін склав і записав оповідання «Хоббіт». Незабаром він потрапив до видавця і був вперше опублікований у 1937 році. І хоча видавець був готовий зазнати невдачі у цій справі, книга здобула колосальний успіх у читачів та критиків. Толкіну запропонували написати продовження. Нею і став "Володар кілець." Трилогія була закінчена лише у 1954-му році. 12 січня у бібліотеці №40 пройшов захід присвячений ювілею Д. Р.Р. Толкіна, де була представлена книжкова виставка,проведена вікторина за творами автора. Діти активно дискутували між собою та бібліотекарем та доповнювали один одного.

У всі часи людина любила мріяти та фантазувати. Кожен хотів зазирнути в майбутнє, змінити минуле, мати надздібності. Тільки у бібліотеці ви можете поринути в цей дивовижний світ фентезі, створеної письменниками. Бібліотека №40, чекає на Вас!



Немає коментарів:

Дописати коментар