12/08/24

Літературний архітектор: «Невідомими тропами Індії» (Р. Кіплінг «Книга джунглів»)

 - Що джунглі взяли, то джунглі й віддали.

Р. Кіплінг «Книга джунглів»

У бібліотеці-філії №40 відбувся захід присвячений найвідомішому твору Р. Кіплінга «Книга джунглів». Захід проводила бібліотекар Руденко Юлія, де читачі дізналися, що він був першим літератором із Британії, який отримав нагороду від Нобелівського комітету. На той момент йому було лише 42 роки – поки що жодному письменникові не вдалося здобути цю премію в більш юному віці. А ви знали, що своє ім’я Редьярд отримав, як вважають, на честь англійського озера Редьярд, де познайомилися його батьки. Це все та багато цікавого наші читачі та відвідувачі дізналися відвідавши захід. Письменник писав не тільки для дорослої аудиторії, а також для дітей. Тому завітайте до нашої бібліотеки та разом з нами відкриємо та відправимося у подорож, мандруючи по сторінках творів великого письменника Р. Кіплінга, де людина живе в гармонії не тільки з тваринами, а також з природою.

30 грудня 1865 року народився Редьярд Кіплінг - великий англійський письменник, поет і новеліст, автор знаменитої на весь світ історії Мауглі. Автор безлічі новел, романів та віршів Кіплінг – один із найзнаменитіших англійських літераторів. Його серйозні, глибокі твори пронизані багатошаровим змістом, і в різному віці вони сприймаються по-різному, відкриваючи якесь нове розуміння раз по раз. Саме дивовижний талант і забезпечив Кіплінгу всесвітню популярність. Казка «Кішка, яка гуляла сама по собі» входить в відому збірку Кіплінга «Казки просто так». Зібрані в ній історії були придумані письменником для його дітей і племінниці. А тим часом у казкової кішки був реальний прототип - сіамський кіт, подарований дружині Кіплінга Кароліні під час їхньої весільної подорожі. Цей кіт любив ночами виходити з дому і блукати по дикому лісі. Повертався він до ранку як ні в чому не бувало.

Чимало видатних письменників, яких не читають. Але мало якого письменника читають так багато, як Джозефа Редьярда Кіплінга. Найдавніший переклад творів Кіплінга українською – 1898 році, у львівському «Віснику» вийшла програмна новела «Ліспет» в перекладі Івана Петрушевича. Відтоді Кіплінг активно видавався українською. Тоді одразу з’явилися і видання про джунглі, казки про Мауглі, дорослі оповідання Кіплінга.

Зараз складно сказати, хто є найпопулярнішим британським письменником, адже ця країна подарувала світу безліч геніїв. Але Редьярд Кіплінг, безумовно, стоїть в їхньому списку одним з перших. Адже в англійській літературі Джозеф Редьярд Кіплінг є дуже популярним автором.

Редьярд Кіплінг подарував читачеві чудові історії про абсолютно новий, інший світ, де людина живе в гармонії з природою. У кожен рядок своїх оповідань Редьярд Кіплінг вкладав свої власні почуття стосовно Індії, саме тому його книги непідвладні часу.

Кінокомпанія «The Walt Disney Company» творила чотири адаптації «Книги джунглів»: мультфільм, який вийшов в 1967 році, і його продовження, яке вийшло на екрани у 2003 році, а також два фільми: 1994 і 2016 років.

Письменник не тільки придумав знаменитого персонажа Мауглі, а й прожив надзвичайно цікаве, повне подій життя. Творчий і життєвий шлях літератора не завжди був гладким, він, не здаючись, йшов до своєї мети, домігшись її і тим самим увічнивши своє ім'я.

Немає коментарів:

Дописати коментар