30/08/24

Книжковими стежками у країну знань

 Напередодні початку навчального року, в бібліотеці №48 на Балківській пройшли дні інформації, де усі відвідувачі маленькі та дорослі мали змогу познайомитись з великою кількістю нових, цікавих, яскравих і майже загадкових книжок українських і світових письменників.

Новинки не тільки за списком "обов'язково прочитати" за шкільною програмою, але і пригодницькі, фентезі, фантастика та жахіття (А. Кокотюхи, О.Рижко, О.Сайко, С.Гридина, А.К.Дойл та інші).

Чекаємо всіх охочих до бібліотеки 48, за адресою вул. Балківська, 36/6.

29/08/24

Бісерні фантазії «Я плету, бо вмію»

У рамках проєкту: «Релакс-студія» у бібліотеці №40 знов зібрались читачі, охочі урізноманітнити своє дозвілля. В цей раз плели браслет чи каблучку з бісеру на власний смак. У колі друзів та бібліотекаря релаксували та тренували увагу та терпіння. Адже зосереджуючись на процесі ми забуваємо про турботи та проблеми.

Плетіння з бісеру – це мистецтво, яке дозволяє створити найнеймовірніші прикраси та аксесуари своїми руками. Це не тільки захопливе хобі, а й корисне заняття, яке має низку переваг. Одна з яких є ефективне зняття стресу та покращення емоційного стану.

Заспокоюємось разом!

28/08/24

"Яблучна шарлотка, спечена в горах"

 Коли в сім’ї люблять мандрувати, то нічого незвичайного немає у тому, щоб приготувати яблучну шарлотку в горах. Але до цього треба трохи підготуватися. Катрусин батько готує чималеньку родину до справжнього туристичного походу – для мандрів треба мати каримати, великий рюкзак з припасами, «сонний» мішок, а ще газовий балон. І поки спорядження доводиться випробовувати в підвалі, Катруся мріє, що війна колись закінчиться, а людям неодмінно смакуватиме пахуча шарлотка, спечена в горах, за особливим бабусиним рецептом.

З книгою Саші Войцехівської  "Яблучна шарлотка, спечена в горах" гуртківців познайомила представник видавництва «Старого Лева» Марина Старощук, та провела майстер-клас з малювання на дереві.

Запрошуємо до бібліотеки-філії №11 за адресою Ільфа та Петрова, 15.

 
 
 
 

Гра - справа серйозна

29 серпня — День геймера.

В цей день відзначають Всесвітній день відеоігор. Свято це заснували у 2008 році.

Деякі ігри є дівчачими, і хлопці в них майже ніколи не грають. Так само і хлопці  грають у свої ігри.  

Є нейтральні ігри.

Для когось ігри це розвага, для когось шлях побудувати дружні стосунки. А інші просто хочуть утекти від проблем в школі або дома.   Психологи та вчені навіть бачать у цьому один з проявів так званого ескапізму. Навіть з'явилася така хвороба - ігроманія. Але в ігор є і плюси - було доведено, що «бродилки» розвивають у дітей уміння орієнтування на місцевості в незнайомому місці.

Одним словом, явище є, воно ще слабко досліджене вченими та багато чого нам ще належить дізнатися про ігри.

Головне - жити та не нашкодити собі. А правила ці дуже прості - головне знати міру.

Саме про це і йшлося з постійними читачами нашої бібліотеки.

Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67

Тематичний майстер-клас

 Легенда-жанр фольклору і літератури, прозова мало сюжетна оповідь міфологічна чи історико-героїчного змісту. Легенда - це вигадана,  чи прикрашена розповідь. І сьогодні в дитячій бібліотеці №26 ми згадали деякі із них, які присвячені  України, її незалежності, її героїчному минулому. Разом з представницею  наших партнерів «СпівДія» пані Людмилою провели тематичний майстер-клас,  голосні  читання, розповіді про життя  та емоції українських дітей сьогодні. Зробили чудові подарунки для батьків. 

Зустріч з психологом

 27.08.2024р. у бібліотеці №39 пройшла цікава зустріч з психологом Любов’ю Тарасівною Тараненко.

Шкільний вік є найбільш сенситивним періодом розвитку творчості, а вона є однією із найзмістовніших форм психічної активності людини. Що більш схильна дитина до чуттєвого усвідомлення всіх можливих вимірів свого досвіду, то більше йде розвиток її творчого начала. Відмова від опори на стереотипи, схильність до парадоксального поєднання елементів і понять, здатність ризикувати, здатність зберігати й переробляти інформацію - це лише кілька особистих ознак творчої дитини, яка переростає у свідому особистість.

Приєднуйтесь до нас і розвиваймося разом!

До Дня Прапора та 33-річниці Незалежності України

Ми різні з материнської колиски,
Та всі ми діти щирої землі.
В родині вільній всі ми – українці,
Ми України доньки і сини.
Благословенна у віках земля
З хлібами щедрими під небом синім.
Велично й впевнено зійшла зоря
Нової України!

Н. Козленко

23 серпня у бібліотеці №39 пройшло свято до Дня Прапора та 33 - річниці Незалежності України.

Читачі занурилися в історичні джерела нашого Роду. Черговий раз ми проходимо крізь енергії самоідентифікації і ставлення як нації. Діти брали участь у вікторині «Україна - це Я», грали в ігри, малювали, робили саморобки, читали вірші та співали пісні.

Активних учасників чекали солодкі подарунки та смаколики.

Всіх вітаємо зі святом!

27/08/24

«Ми мріємо про славу України»

 День Незалежності України – це головне державне свято, особливе для всіх українців, яке гуртує та зміцнює націю, виражає дух нашого народу. У цьому році прекрасній та волелюбній Україні виповнилось 33 роки. Зараз, в умовах війни, ми як ніколи усвідомлюємо важливе значення цього свята і напевно, у кожного з нас, є одна спільна мрія - мир на нашій рідній землі!

Сьогодні ворог намагався залякати українців  ракетно-дроновим терором, зіпсувавши початок останнього тижня літа. Коли небезпека минула, наші віддані читачі завітали до нас у бібліотеку-філію №21, щоб взяти участь у заході з нагоди свята – Дня Незалежності України, який проходив під гаслом: «Ми мріємо про славу України».

У своїх вітальних листах маленькі читачі висловили свою любов до рідної країни та гаряче бажання бачити її мирною, сильною, вільною.  «Ми любимо Україну за небо безкрає, за щедрий хлібний лан, за гаї, річки, озера, за карпатські гори та Чорне море. А найбільше за те, що вона -  НАША. Ми тут народились і живемо! Так і буде!».

26/08/24

"Із блакиті й колосків в небі прапор наш розцвів" до Дня Державного Прапора України

 Незабутня подія бібліотечний ярмарок до державного свята "День прапора!". Це особливе свято для кожного українця, бо державний прапор то є сила і міць нашого незламного народу, і де б не ступала нога наших славетних козаків скрізь майорів наш жовто-блакитний прапор! Багато чим славиться наш український народ, красиві традиції має, з однією з них бібліотекар Ліпатнікова Наталія, сьогодні познайомила читачів бібліотеки-філії 39, це традиційний український ярмарок! Де вирували події, похід на ярмарок для українських родин це особлива мить. Жінки гарно вбиралися, чоловіки також. Збирали віз з товарами які везли на продаж. Різноманітні товари можна було придбати на ярмарку. Хто мав гроші купував, а хто не мав обмінював щось зі свого гардероба чи особистих речей. Чи просто прямо на ярмарку можна було заробити, чоловіки мірялися силою, танцювали гопака, та інше. Тобто на ярмарку можливо все навіть засватати собі наречену. Це все сьогодні діти спробували на власному досвіді!

Отже, святкували ми, як справжні - українці!!!

23/08/24

"Бо я вільна, бо я Україна"

 З нагоди 33-ї річниці від Дня Незалежності України в бібліотеці №45  відбувся патріотичний захід "Бо я вільна, бо я Україна"

Бібліотекар, Анна Масльоха познайомила присутніх з добіркою чудових книжок про нашу країну — про її історію та культуру, мистецтво та видатних людей. Діти взяли участь у грі та поставили сердечко на карті України, станцювали патріотичний флешмоб.

На завершення заходу намалювали один із символів України - сонячну квітку соняшник.

Вітаємо з прийдешнім Днем Незалежності України!

Голосні читання: «Чи існують чарівні сумки та навіщо сумка кенгуру?

 Усі ми знаємо, що у світі існують чарівні палички та зачаровані замки. А чи існують чарівні … сумки? Так!

Завідувач відділу дитячої бібліотеки № 10  Ірина Юзік представила читачам книгу турецької письменниці Сари Шахінканат «Неньчина сумка». Під час читання, діти дізнались, що це магічна сумка, в якій є і сніданок для малюків та кошеняти, і ліки, і чистий одяг. А сама сумочка… може перевтілитись навіть у вітрило.
А потім бібліотекар запропонувала користувачам цікаву інформацію про кенгуру, які живуть в Австралії та називають сумчастими, тому що в них на животі є шкіряна складка, дуже схожа на сумку. Дитинча кенгуру народжується дуже маленьким і слабеньким і одразу залізає до материної сумки. Воно там довгий час живе в абсолютній безпеці. І молоко в кенгуру знаходиться так само в сумці. Кенгурятко росте там, не виходячи із сумки цілих шість місяців. Сумка – це його дім. Навіть коли кенгурятко вже само ходить і харчується листям, як тільки виникає небезпека, воно одразу ховається у свій будиночок.
Учасники студії «Кружало творчості» познайомилися з різними способами організації та планування, навчилися розподіляти час, ставити цілі та досягати їх і зібрали особливий органайзер «Кенгуру», який допоможе їм тримати все під контролем та не втрачати жодного важливого папірця.

Прапор у твоїх долонях!

 В бібліотеці-філії № 24 відбувся захід до Дня Державного Прапора.

23 серпня щорічно, починаючи з 2004 року, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів - синьо-жовтий прапор.

Це важливе свято, яке підкреслює значення національного символу та його історії, символізує національну єдність, гордість та незалежність українського народу.

Наші читачі дізналися про важливість цього свята, значення та історію становлення державного прапора України, походження його кольорів, історичним минулим та сьогоденням.

22/08/24

Прапорові барви України

 23 серпня в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий прапор. Це символ нашої української ідентичності, символ боротьби за волю, втілення національної єдності, честі та гідності, історії та сьогодення. Під ним українці йшли до проголошення самостійності України, під ним наші воїни боронять країну від ворога. Напередодні свята, маленькі читачі бібліотеки-філії №21 з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря Тетяни Мурлакової історію виникнення прапора України та яке має значення поєднання синьо-жовтих кольорів. Під час заходу, діти створили вітальну листівку - прапор України в серці, використовуючи творчу уяву. У бібліотечному просторі панував захоплений настрій і задоволення від роботи. Бібліотекарі завжди раді подарувати дітям тепле спілкування та цікавий досвід.