14/04/23

Гарна писанка у мене - мабуть, кращої нема!

 Не я б'ю - верба б'є,

За тиждень - Великдень,

Недалечко червоне яєчко.

Будь здоровий, як вода,

А багатий, як земля!

А красивий, як весна!

 День Воскресіння Ісуса Христа - Великдень - одне з найбільших свят християн. У дохристиянські часи на цю пору припадало свято весняного сонця і пробудження природи від довгого зимового сну. За народними спостереженнями, цього дня і сонце якось особливо світить, кажуть, сонце "грає".

Дитяча бібліотека 22 запросила юних читачів на пасхальну мозаїку, щоб познайомить з традиціями свята у різних країнах світу, які забезпечують неповторний досвід святкування, а також "пасхальними рекордами".

Слово "Великдень" прийшло до нас з грецької мови і означає "переродження", "позбавлення".

У нашій країні Великдень має особливо значення. Люди починають готуватися до святкування за декілька тижнів. Великодню передує сім тижнів Великого посту. Останній тиждень перед Великоднем називають Білим, Чистим, або Вербним. У ці дні очищають, прибирають усе в господарстві. Найважливіший день Вербного тижня - четвер. Його називають Чистим, або Живним. У Чистий четвер купають до схід сонця дітей, дівчата вмиваються в річках, озерах. У Страсну п'ятницю й суботу печуть паски, розписують писанки. На Великдень, який в Україні святкуватимуть в цьому році 16 квітня, люди обмінюються яйцями, які символізують воскресіння Ісуса Христа.

Звичай дарувати один одному фарбовані яйця придуманий не християнами. Так чинили ще стародавні єгиптяни і перси, які обмінювалися ними в рамках святкування початку весни. Яйця означали тоді побажання родючості.

Найвідоміші великодні яйця були виготовлені Петром Карлом Фаберже ще в 1883 році.

Найбільше пасхальне яйце знаходиться в Вегревіллі, Альберта, Канада. Воно важить близько 2 тон, а його довжина - близько 8 м.

У Україні найбільше шоколадне великоднє яйце було виготовлено у 2009 році. Його вага була 30 кг, а висота 1 метр.

Найбільшу у світі паску, вагою 2,8 тони і висотою 2,7 метра спекли у 2013 році у Донецької області.

У католиків символ Великодня це кролик. У багатьох європейських країнах діти вірять, що Великодній Кролик приходить напередодні свята і викладає у кошик кольорові яйця і смаколики, 76% католиків в першу чергу з'їдають у шоколадних зайців саме вуха.

В Америці дуже поширена Великодня гра - катання яєць по похилому газону. Наймасовіше змагання буває у Великодню неділю на газоні біля Білого дому у Вашингтоні.

У Швеції своя забава. У них навіть є великодні відьми. Маленькі дівчатка одягаються в лахміття та у такому вигляді дівчатка ходять від дверей до дверей з мідним чайником і збирають частування.

Болгари на Великдень роблять величезну кількість глиняних виробів, найчастіше горщиків, які того ж дня скидають з верхніх поверхів будинків на землю. Це знаменує перемогу добра над злом.

В латиноамериканських країнах і деяких частинах Греції прийнято робити опудало і спалювати його.

 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар