23/08/23

Сім чудес України

 Україна - держава з багатовіковою історією та культурою. У кожному регіоні є свої визнанні пам'ятки - перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання.

Та мало хто з нас знає, які саме чудеса України ми маємо. 21 серпня 2007 року в Україні було проведено Всеукраїнське інтернет голосування за підсумками якого було обрано 7 історико-архітектурних чудес України.

Напередодні Дня Незалежності України дитяча бібліотека 22 представила книжкову виставку "7 чудес України" та познайомила книголюбів з історичними пам'ятками минулого нашої країни.

Києво-Печерська лавра (Київ)

Києво-Печерська лавра - найбільший монастирський комплекс на території нашої країни та один із найбільших монастирів світу. Саме тут зосереджені 122 цінні пам'ятки історії та культури. Завдяки правнуку князя Ярослава Мудрого, Миколі Святоші, перша лікарня у Київській Русі була створена саме на території Києво-Печерської лаври.

Софіївський парк (Умань)

Софіївка - гарний приклад паркового ландшафтного мистецтва XVIII-XIX ст., створений у 1796 р. власником Умані, магнатом Станіславом Потоцький та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької. Ей належала ідея створення парку в романтичному стилі з використанням римської і грецької міфології. Фонтан "Семиструмінь", павільйон "Флори", підземна річка, міст "Венеційський", Китайська альтанка, розарій у якому зростає понад 5000 екземплярів 150 сортів троянд.

Кам'янець-Подільськ

За всю свою історію місто-фортеця було взято всього двічі: 1393 р. - твердиню захопив литовський князь Вітовт, а в 1672 р., завдяки великій численності війська, містом заволоділи турки. Фортецю збудували до часів появи вогнепальної зброї, тому башти замку та міста були повністю кам'яними.

Хотинська фортеця (Хотин)

Хотинська фортеця - це справжня перлина архітектури XIII-XVIII ст., яка бере свій початок від Хотинського форту. Найзнаменитіший бій - Хотинська війна, що відбулась у 1621 р. Вона стала символом козацької звитяги. Висота фортечних мурів - 45 м., товщина - до 5 м. Під фортецею глибокий рів, тому її можна було взяти лише довготривалими облогами Цікаво, що безпосередньо штурмом Хотинську фортецю ніхто ніколи не захоплював.

Острів Хортиця (Запоріжжя)

Хортиця є не тільки найбільшим островом України, а й Європи. Перший прообраз козацької держави заклав Дмитро Вишневецький в 1550 р. на острові Мала Хортиця У музеї острова Хортиця зберігається чорний камінь, який утворився ще в льодяниковий період. На острові є Зміїна печера, яку можна побачити тільки з води. Існує легенда, що в ній колись жив дракон.

Херсонес Таврійський (Крим)

Національний заповідник Херсонес Таврійський створений у 1892 р. на основі археологічних знахідок на місці розкопок давньогрецького міста Херсонес (заснований у V ст. до н.е.). Фонди музею містять близько 200000 експонатів, серед яких археологічні пам'ятки, колекції монет, мозаїки, кераміка, колекція архітектурних фрагментів тощо. Так, надзвичайно цікаві руїни амфітеатру та фортечної Вежі Зенона.

Софія Київська (Київ)

Софійський собор - найстаріша будівля Києва. На розписах Софії Київської можна побачити зображення тварин: ведмедя, гепарда, вепря, зайця, собаки та інші. Мозаїки собору мають 177 колірних відтінків. Найвідоміша мозаїка - Оранта. Зображення Богоматері має майже 6 метрів та викладено 2 мільйонами кольорової смальти.

Подорожуючи по своїй землі ми відкриваємо для себе багато нового та цікавого!



Немає коментарів:

Дописати коментар