13/01/23

Народознавче коло «Ой, колядки та щедрівки, пісні радісні зими»

Спільно з музичною школою №13 в Україні продовжуються новорічні та різдвяні свята, не залишається осторонь і дитяча бібліотека-філія № 40. Де 13 січня відбувся масовий захід Народознавче коло «Ой, колядки та щедрівки, пісні радісні зими». Відбулося свято шумно і весело разом з музичною школою №13. Завітали до бібліотеки учні музичної школи, а також вчитель вокалу Бацанюк Н.В.

13 січня, традиційно напередодні Нового року за старим стилем, українці святкують Щедрий вечір (Щедру кутю) або свято Меланки. Таку назву у народній традиції – Меланки, Маланки, Миланки – свято отримало через те, що за юліанським календарем, яким послуговуються східні православні християни на 31 грудня припадає день святої Меланії Римлянині, яка жила у Римі у ІV-V ст.

У Щедрий вечір 13 січня ряджена молодь ходила по домівках, співала щедрівки, за що господарі їх щедро віддячували: пригощали оладками, пирогами, ковбасами. Щедрівками вітали господарів зі святом. Самі щедрування супроводжувалося магічними діями, танцями, музикою, пантомімою, обрядовими іграми з масками: наприклад, водили Козу та грали у Маланку. Також важливим ритуалом Щедрого вечора були дівочі ворожіння.

Головна страва Щедрого вечора – кутя. Якщо на Різдво готують багату кутю, то на Маланку – щедру кутю. На відміну від багатої, її можна заправляти скоромниною (м’ясом та салом). Як і на багатий вечір, кутю також ставлять на покуті. Крім того, господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб обдаровувати щедрувальників та посівальників.

Зустріч пройшла у теплій затишній обстановці Різдвяних та Новорічних свят. Діти дізналися про звичаї та обряди українського народу в ці зимові дні,співали колядки та щедрівки, водили «козу». Познайомилися з літературою на дану тему,була підготована книжкова виставка «Різдвяне Сяйво». Як тільки почало сутеніти в стінах дитячої бібліотеки почувся спів! Разом всі учасники заходу заспівали відомий на весь світ «Щедрик»!

Мета цього заходу розширити уяву та дати можливість дітям поринути в казкову аутентичну українську новорічну обрядовість. Вчити поняттю «традиції», нагадати про свята та звичаї українського народу, розвивати мовленеві навички, мислення, увагу; виховувати повагу до родинних зв'язків, звичаїв. Вчити знаходитися у вільному просторі, але разом, поважаючи один одного.

Наш український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. З давніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, святах, обрядах, фольклорі. Це — світовідчуття та світосприймання нашого народу. Українські традиції пояснюють та обґрунтовують взаємини між людьми, між людьми і природою, духовну цінність кожної окремої людини, і народу взагалі. В фонді бібліотеки-філії №40 є багато літератури на дану тематику. Завітайте до бібліотеки! Наші фахівці підберуть для вас цікаву літературу.

Підготувала і провела Клименко Л.С.


Немає коментарів:

Дописати коментар