13/01/23

«Різдво Христове – свято в домі, Чудові страви на столі!»

Мир і щастя Вашій хаті!

Щоб були усі багаті!

Щоб колядочка лунала,

І кутя щоб смакувала!

Шановні книголюби! А хочете потрапити у світ чарівних новорічних свят? Тоді завітайте до нас, у дитячу бібліотеку №22 на Інглезі, 5.

Бібліотекарі підготували виставку - вікторину про народні різдвяні традиції України, яка зацікавила і великих, і маленьких читачів. Особливо привернула увагу розповідь про свято Меланки та Василя.

13 січня через тиждень після коляди, напередодні Старого Нового року святкують Щедрий Вечір. У день Старого Нового року на стіл традиційно ставлять безліч смачних страв: ковбаси, смажене м'ясо, печеню, локшину і обов'язково млинці - символ Сонця. До речі, на Поліссі варили другу кутю, заправляючи її смальцем Саме через велику кількість частувань і з'явилася назва Щедрий Вечір.

За християнським календарем 13 січня також відзначають день преподобної Меланії Римлянки, а наступного дня - Василя. У народній традиції свята об'єдналися між собою.

За давнім міфом, окрім сина, у Лада, вірного побратима бога Місяця, була ще донька, яку всі називали Маланкою, тому що вона була дуже милою і доброю. Одного разу коли князь-Місяць був на полюванні, лютий змій викрав із срібного терема Маланку і замкнув у підземному царстві. Звільнив її славний богатир Безпальчик-Васильчик, потім вони одружилися. Ось чому на Щедрий Вечір ще святкують День Василя.

У стародавні часи дні Маланки, Василя та Водохреща пов'язувались із новорічним циклом так званого Сонячного кола. Протягом тижня від Різдва люди не працювали, а тільки святкували. Весь цей період рясніє цікавими народними обрядами. Наприклад, 13 січня групи хлопців ходять по місту "водити Маланку", а дівчата увечері ворожать.

 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар