25/04/22

Історія містечок Чорнобиля і Прип’яті :  до Дня Чорнобильської трагедії

800 років тому було засновано місто Чорнобиль. 800 років його жителі обробляли землю, садили жито і картоплю, розводили худобу. Жителі міста  залишалися на своїй землі під час воєн, незважаючи на голод, хвороби і великі морози.

Чорнобиль – невелике містечко, все у зелені вишнях і яблуках. Улітку сюди любили приїжджати туристи, щоб позбирати гриби, засмагати на березі Київського моря, ловити рибу. В над лишніх лісах водилися звірі. Тепер Чорнобиль порожній, безлюдний, оточений мовчазним лісом.. Це одне з 179 міст і селищ, евакуйованих після найстрашнішої в історії людства хімічної катастрофи.

Стародавній Чорнобиль дав  свою назву атомній електростанції, будівництво якої було розпочато 51 рік тому. Чи знаєте ви, що місто, де будувалася атомна, розташоване у 18 км від Чорнобиля. Його назвали Прип’яттю, бо так називалася красуня річка, яка, звиваючися блакитною стрічкою, несе свої води до Дніпра. Місто з’явилося завдяки спорудженню тут Чорнобильської атомної електростанції. Більша частина населення були хлопці та дівчата 26 років. Щорічно тут народжувалося більше тисячі дітей. І, здавалося, що поряд вжилися краса поліської природи і атомна станція.

У  філіалі бібліотеки № 10 до цієї події  була підготовлена тематична полиця  «Чорнобиль – це набат і біль».  Представлені художні, публіцистичні , наукові твори  дають  читачам змогу дізнатися, що мирний атом,який мав би лікувати наші хвороби, давати нам електрику і тепло, раптом виявився досить небезпечним супротивником.

Текст: І. Юзік

Фото: С. Бекмурадова




Немає коментарів:

Дописати коментар